szerző:
eduline/mti

Balog Zoltán a nemzeti tanévnyitón arról beszélt, a szülőkkel szeretnék megvitatni, mikor kezdődjön és meddig tartson a nyári szünet és hogy kell-e csökkenteni a tananyag mennyiségét.

©

Balog Zoltán vasárnap a Borsod megyei Hejőkeresztúron nyitotta meg a 2015/2016-os tanévet. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, jobban be szeretnék vonni a szülőket abba a párbeszédbe, mely arról szól, hogyan alakuljon át az iskolarendszer, mikor kezdődjön és meddig tartson a nyári szünet, hány gyereknek tartsák fenn az iskolát kisebb falvakban, de az is terítékre kerülne, kell-e csökkenteni a tananyagot. Ez vár a diákokra szeptemberben

A tanári életpályáról szólva kitért arra, hogy 2017-ig 40 százalékkal emelkedik a tanárok, tanítók jövedelme. Ugyanakkor ez nemcsak fizetésemelésről szól, hanem arról, hogy egységes rendszerben, „a minőséget ellenőrizve lehet majd tanítani” - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a nemzeti köznevelési rendszerben két célt határoztak meg, a versenyképes tudást, azt, hogy mindenki képességének megfelelő képzéshez jusson, valamint azt, hogy „fejlesszük és megerősítsük a gyermekek választási képességét”. 60 szak, amire már nem jelentkezhetnek a diákok

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy kedden 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák kezdi meg a 2015/2016-os tanévet, százezren közülük először lépik át az iskola kapuit. Az iskola szeretetre, a tudás szeretetére, a tudás iránti vágy szeretetére nevel - tette hozzá.