szerző:
Eduline

Az esetet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vizsgálta.

©

Egy szülő jelezte, hogy bántalmazták a gyermekét a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskolában, az igazgató azonban ahelyett, hogy kivizsgálta volna a bejelentést, informálisan eltanácsolta a gyermeket az iskolából - áll az alapvető jogok biztosának közleményében.

Székely László ombudsman azt állapította meg, hogy az igazgató súlyos visszásságot okozva, a hatáskörét túllépve gyakorolt nyomást a szülőre, hogy az vegye ki gyerekét az intézményből.

A gyereket a szülő panasaz szerint egy pedagógus bántalmazta, amit az édesanya egy szülői értekezleten tett szóvá.

Az igazgató a panasz után átadott a szülőnek egy, az iskolaváltoztatásról szóló, a gyermek adataival kitöltött nyomtatványt, egyben azt is közölte, hogy a gyermek az őszi szünet után már nem járhat abba az iskolába.

Az ombudsman hivatala kiderítette, hogy az iskola azért nem vizsgálta ki az esetet, mert a szülő nem hivatalos úton tett panaszt, csupán az értekezleten vetette fel a problémát.

Az alapvető jogok biztosa arra emlékeztetett, hogy az intézmény vezetője felel az intézmény szakszerű és törvényes működéséért. Ennek alapján - és függetlenül attól, hogy milyen formában jutott tudomására a testi fenyítés - már akkor kötelessége lett volna a körülmények tisztázása majd annak eredményétől függően a további lépések megtétele, amikor felmerült a bántalmazás lehetősége.

Székely szerint az igazgató visszaélt helyzetével, és nyomást gyakorolt a szülőre, amikor átadta neki az egyébként jogi erővel nem bíró papírt a diák "eltanácsolásáról".