szerző:
Eduline

Ha eddig önköltséges formában tanultál, akkor is igénybe veheted az államilag támogatott OKJ-s képzéseket?

 

Már elvégeztem két OKJ-s tanfolyamot, mindegyiket önköltséges formában. Igénybe vehetem ezután is a törvény által meghatározott, két ingyenes OKJ-s képzést?

A szakképzési törvény szerint a „Magyarországon az első és második, az állam által elismert szakképesítés megszerzését az állam az iskolai rendszerű szakképzés keretein belül - az e törvényben meghatározott feltételekkel - ingyenesen biztosítja a szakképző iskolai tanulók számára”.

Ebből persze még nem derül ki, hogy pontosan mit értettek a törvényhozók "első és második" szakképesítésen. Erre a törvény értelmező rendelkezései között találunk választ: „első és második szakképesítés: az OKJ-ban szereplő, az iskolai rendszerű szakképzésben megszervezett állam által támogatott képzésben megszerzett első és második államilag elismert szakképesítés, amely munkakör betöltésére, foglalkozás, tevékenység gyakorlására képesít”.

Ez alapján tehát a válasz igen, ha korábban csak önköltséges formában szerzett valaki szakképesítést, még igénybe veheti az államilag támogatott képzést.