szerző:
Eduline

Próbaérettségit tartottak, közölték a hiányszakmákat és a legnépszerűbb OKJ-s képzéseket a héten, valamint megszólalt a fonyódligeti gólyatáborban elkövetett nemi erőszak áldozata is. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

©

Próbaérettségiket tartottak

A matek, az üzleti közgazdaságtan és az elméleti gazdaságtan mellett töriből is próbaérettségit tartott a Studium Generale (SG), a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítője. Most kipróbálhatjátok, hány pontot szereznétek a közép- vagy az emelt szintű érettségin, ha ma lenne. Részletekért kattintsatok ide.

Megszólal a gólyatábori erőszak áldozata: "szerintem képes lenne ölni"

Először szólalt meg az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborában megerőszakolt 19 éves lány, aki a hvg.hu-nak adott interjújában arról is beszélt, a történtek óta sehova nem megy egyedül. „Nem sok kellett ahhoz, hogy megfojtson. Azon gondolkoztam közben, hol fog elásni. Végig ez volt bennem. Mert a szemében akkor, ott azt láttam, hogy ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja, akkor nekem végem. Szerintem képes lenne ölni” - mondta a hvg.hu-nak. További részletek itt.

Itt a hiányszakmák listája

Közzétették a 2015/2016-os tanév hiányszakmáknak a listáját - azok a diákok, akik ilyen szakmát tanulnak, tanulmányi ösztöndíjat kapnak. Az, hogy kaptok-e ösztöndíjat, nem függ a jövedelmi helyzettől. Akkor viszont nem jár a támogatás, ha az előző félévben 2,51-es átlagnál rosszabb eredményt értetek el, évet ismételtek, ha az igazolatlan óráitok száma a tanévben meghaladta a tízet, illetve fegyelmi büntetés esetén. A listát itt olvashatjátok.

Itt a lista: ezek a legnépszerűbb OKJ-s képzések

A legtöbben mérlegképes könyvelőnek jelentkeztek az OKJ-s képzések toplistája szerint, de népszerű a raktáros és targoncavezető szakképesítés is. Hogy mely szakok még kedveltek, cikkünkben elolvashatjátok.

Mi vár rátok a következő hónapokban? Itt vannak a legfontosabb dátumok

Mire készüljenek a középiskolába, egyetemre felvételizők, mikor lesz a tavaszi szünet, és mikor tartják az országos kompetenciamérést? Összegyűjtöttük, mire számíthattok a tanév hátralévő részében. Részletek a cikkünkben.

Változik a szakiskolai felvételi a keretszámok miatt

Átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképző iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a februári, szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből. További részletek itt.

Magyar oldal a világ legjobb angolnyelv-oktató portálja

A magyar fejlesztésű 5 Perc Angol 2012 után az idén is elnyerte a Love English Awards díját, amelyet a világ egyik legelismertebb kiadója, az angolnyelv-könyveiről és szótárairól híres Macmillan Education ítél oda minden évben. Az 5 Perc Angol nem csak a legjobb oldalnak járó elismerést kapta meg, de a Mastering Grammar után a második legjobb Facebook-oldalnak is megválasztották, maga mögé utasította a Learn Englisht. Többet olvashattok erről itt.

Rengeteg házi feladatot kapnak a magyar diákok

Heti hány órát töltenek a házi feladat megoldásával a magyar, a spanyol vagy a svéd diákok? Érdekes ábrát tett közzé a Facebookon az OECD. Részletek itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!