szerző:
eduline/mti

A makói többcélú gyermekotthon hamarosan a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásába kerül, a Klik a napi működésben is gondokat okozott az otthonban ombudsman szerint.

Illusztráció
©

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól hamarosan elvonják a makói többcélú gyerkmekotthon fenntartói jogát, de a működtetésének nincsenek meg a jogszabályi keretei, így az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala aggályait fejezte ki a fenntartóváltás kapcsán.

Székely László biztos egy bejelentés kapcsán indított vizsgálatot finanszírozási, ellátási, felügyeleti problémákkal kapcsolatban a gyermekotthonnál. A helyzetet súlyosbította, hogy a szentesi gyermekotthon leégése miatt sokakat Makór költöztettek át.

Nem sokat változott a helyzet a korábbi évekhez képest

Több problémát is talált a Cseppkő utcai gyerekotthonban az ombudsman

A gyermekotthonban neveltek intézményen kívüli tartózkodásának pontos rendjét, a gondozási hely meghatározásának egyértelműbb részletszabályait, valamint a nevelők továbbképzését sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban tapasztaltakról kiadott jelentésében.

A portál összegzése szerint a biztos vizsgálatából kiderül, hogy a helyszíni ellenőrzés és a bekért dokumentumok igazolták a panaszokat: nincsenek nemenként elkülönített wc-k, nincsenek a különböző csoportoknak konyhájuk, de még látogatókat sem tudnak rendezett fogadni megfelelő terem hiányában. Hiányoznak az életvitelhez szükséges bútorok, ami van, az is nagyon elhasznált. Ez a környezet rontja a gyerekek morálját, növeli az agresszív viselkedés esélyét.

Megállapításra került, hogy a gyerekotthon tárgyi feltételei alkalmatlanok a gyerekvédelmi gondoskodásban élők megfelelő szintű ellátására, ellehetetlenítik a csoportgazdálkodás rendeletben meghatározott pedagógiai célját, a helyzet sérti az érintett gyerekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát - írja a jelentés.

A Kliktől és a helyi önkormányzattól kapott havi ellátmány éppen meghaladta a minimumszintet, de a késések miatt rendszertelenül tudtak csak enni a gyerekek. A biztos szerint mikor bár látható volt, hogy a Kliktől átkerül az intézmény a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, de annak dátumát folyamatosan kitolták. A Klik ebben a helyzetben szabadulni akart a fenntartói feldatok ellátásától, de helyette az SZGYF nem intézkedhetett még.

Székely László jelentése szerint a bizonytalanság miatt a gyerekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságok történtek, és történhetnek a mai napig, ugyanis még mindig nem került át az SZGYF-hez az otthon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!