szerző:
Eduline

Foglalkozni kell az iskolaszerkezet átalakításával - írja közleményben a Civil Közoktatási Platform (CKP). A szervezet azt azonban nem tartja "megfelelő megoldásnak", hogy a kormány csak egyetlen, szakmailag kidolgozatlan változatot - a kilencosztályos általános iskola tervét - bocsátja vitára.

©
"Szervezetünk mindenekelőtt azt javasolja, hogy hozzunk létre egy új, a jelenleginél jóval demokratikusabb társadalmi egyeztetési rendszert, mely valódi vitákkal, együtt gondolkodással biztosítja az érintettek részvételét az oktatással kapcsolatos döntések előkészítésében, és így a mainál sokkal magasabb szinten szolgálja azok szakmai megalapozását (...) E folyamat egyik legfontosabb elemeként jöjjön létre egy demokratikus konzultatív testület, egy Közoktatáspolitikai Tanács" - írják közleményükben.

Látszatreform, gumicsont a tanároknak - ezt gondoljátok a 9 osztályos iskoláról

Néhány év múlva már nem nyolc-, hanem kilencéves lesz az általános iskola - az újításról egyre több részletet tudunk. Tetszik-e az újítás az eduline olvasóinak? Megmutatjuk. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tervek szerint az oktatási rendszer első nyolc éve három év óvodából, egy év alaposztályból - voltaképpen ez lenne a kilencedik osztály - és négy év alsó tagozatból állna.

A Civil Közoktatási Platform szerint az iskolaszerkezet átalakításával foglalkozni kell, "az egységes és általános képzés szakaszának súlyát érdemes növelni a teljes közoktatás idején belül".

A szervezet ugyanakkor kiemeli: nem tartják megfelelőnek azt a megoldást, hogy "a kormány csak egyetlen, és szakmailag még egyáltalán nem kidolgozott változatot bocsát vitára a szerkezet megújítása ügyében". A CKP részletes szakmai állásfoglalását itt találjátok.

Kilencéves iskola: több lesz a probléma?

"Az óvoda és az iskola közé iktatandó év, bár hozzájárulhat a közoktatás bizonyos gondjainak enyhítéséhez, összességében több problémát vet fel, mint amennyit megold" - írják, hozzátéve: a szervezet a Kockás Könyvben további szerkezetátalakítási javaslatokat tett közzé.

"Szervezetünk azt kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy ne indítsa el az ad hoc ötletről a társadalmi vitát (...) A CKP e feltételek teljesülése esetén teljes erőbedobással kapcsolódna be az egyeztetési folyamatba, rendelkezésre bocsátva azt a szakértelmet, amely a tagságát kitevő, több, mint félszáz jelentős hazai szakmai szervezetben rendelkezésre áll" - zárul a közlemény.

Palkovics: a kormány nem döntött a 9 osztályos általános iskoláról

Úgy tűnik, két hétig élt a nagy terv. Palkovics László oktatási államtitkár egy sajtótájékoztatón kapta meg a kérdést a kilencosztályos általánosról. Az MTI erről így ír: Kérdésre a kilencosztályos általános iskolákról megjelent hírekről az oktatási államtitkár azt mondta: nincs ellentmondás.