szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A diákok ennek felmutatásával mehetnek uszodába, étterembe, cukrászdába, vagy folytathatnak sporttevékenységet egyesületekben - jelentette be szerdán Heinz Fassmann oktatási miniszter Bécsben.

Korábban már írtunk róla, hogy május 17-én kinyitnak az ausztriai iskolák, azaz visszatérnek a hagyományos jelenléti és teljes létszámú oktatáshoz a diákok. Ezt egyrészt a tanárok túlnyomó többségének átoltottsága, másrészt a tanulók rendszeres szűrése teszi lehetővé.

Az antigén gyorstesztekkel kapcsolatban Heinz Fassmann oktatási miniszter szerdán elmondta, mivel ezeknek az eredménye 48 óráig érvényes, így az érvényességüket kiterjesztik az iskolán kívüli programokra is. Ezentúl a gyerekek hétfőn, szerdán és pénteken egy pontgyűjtő füzetecskébe ragaszthatják be matrica formájában a negatív teszteredményt, amely az élet más területein is belépőül szolgál majd számukra.

Azok a diákok, akik valamilyen okból megtagadják a tesztelést, nem vehetnek részt a jelenléti oktatásban, számukra a rendelkezés szerint továbbra is a távoktatás, az otthoni tanulás marad az egyetlen megoldás. Ezen tanulók az össztanulói létszám mintegy 0,9 százalékát teszik ki Ausztriában.

A korábbi tapasztalatok alapján a tanulók és a tanárok körében végzett rendszeres teszteléssel sikerült megakadályozni, hogy az iskolák koronavírus-gócpontokká váljanak. A tárca szándéka, hogy ez így is maradjon a tanév végéig. A miniszter hangsúlyozta, hogy vizsgálják a lehetőségét, miként lehetne a még biztosabb PCR-teszttel széleskörűen szűrni a gyerekeket, de addig is, míg az antigén gyorstesztet használják, ezek kiértékelésébe a bécsi orvostudományi egyetemet vonják be.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!