szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendőrök attól tartanak, hogy ha nem lesz elég alkalmas iskolaőr, akkor az állományból vezényelnék át őket az oktatási intézményekbe - a jogszabályok ugyanis erre is lehetőséget adnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azonban azt állítja, csak önkéntes alapon folyik a toborzás.

Több kapitányságról, Budapestről és vidékről is érkezett jelzés a Független Rendőr Szakszervezethez (FRSZ) ugyanis a rendőrök attól tartanak, hogy az iskolaőrnek jelentkezők közül nem lesznek elegen alkalmasak a posztra, ezért közülük is átvezényelnek majd kollégákat az iskolákba - mondta a Népszavának a Dávid Tibor, az FRSZ főtitkár-helyettese.

Bár Dávid Tibor jogi védelmet ígért az aggódó tagoknak, a rendőrök jogviszonyáról szóló 2015-ös szolgálati törvény értelmében lehetőség van az átvezénylésre. A rendőröket ugyanis a szolgálati beosztásuk meghagyása mellett, évente négy hónapra beleegyezésük nélkül is átrendelhetik „a rendvédelmi szerv bármely szervezeti egységéhez és bármely helységbe meghatározott szolgálati feladat teljesítésére” - vagyis az átvezénylés akár az országon belül bárhová történhet. Évente egy hónapig pedig beosztásuktól függetlenül is áthelyezhetők más feladatkörbe.

A rendőrök a mindössze egy hónapos pedagógiai-pszichológiai felkészítés miatt is idegenkednek az iskolaőri feladatoktól, ugyanis ez még egy profi rendőrnek is kevés lenne az átálláshoz. Hiszen a bűnözőkkel való bánásmód teljesen más, mint egy kamasz lecsillapítása, vagy éppen egy tanárral vagy szülővel kialakult konfliktus kezelése.

A lap az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) is megkereste, hogy megtudják, valóban alkalmazhatnak-e fegyveres biztonsági őröket és hivatásos rendőröket iskolaőrként? Az ORFK a kérdésre lényegében igennel felelt, ugyanakkor azt is hozzátették: „az iskolaőri tevékenység ellátását önkéntes alapon, megfelelő személyek kiválasztása útján fogjuk biztosítani.”

Akár több iskolaőr is lehet majd egy iskolában

Néhány hét múlva elindul az alkalmasnak talált jelöltek pedagógiai, pszichológiai és rendészeti kiképzése.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!