szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, olyan iskolákban is lesznek iskolaőrök, ahová azt nem kérték, valamint szükség sincs rájuk.

Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről

- mondta Schnider György, a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója az iskolaőrséggel kapcsolatban a Népszavának. Az oldal utánajárt, egyes iskolák valóban igényt tartanak-e az iskolaőrökre. Kiderült, hogy pár intézménybe úgy is vesznek majd fel iskolaőrt, hogy az valójában szükségtelen. Az említett iskolában egyébként egyáltalán nem jellemzők az erőszakos esetek.

Az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnázium is meglepően fogadta, hogy náluk is lesz iskolaőr. Az iskola igazgatója, Tillinger Péter azt mondta, hogy egyelőre nem akarja minősíteni az iskolaőrséget, mert most még az sem derült ki, hogy pontosan milyen hatáskörük lesz. Valamint azt sem, hogy milyen szempontok szerint döntött a tankerület, mert ők nem foglaltak állást, nem jelezték igényüket. "Bízom benne, hogy az iskolaőrségek felállítása nem az iskolák megbélyegzéséhez fog vezetni” - tette hozzá.

Portás helyett iskolaőr?

Az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium egyik tanára arról számolt be a Népszavának, hogy bár portásra volt szükségük, iskolaőrt kértek. Szóltak ugyan a fenntartónak a problémáról, de a fenntartó szerint a megszorítások miatt nincs pénz másik portás-státuszra, ezért éltek a sajátos csavarral - írják.

Azt remélik, a hozzájuk kirendelt rendőrségi alkalmazott elfogadja, hogy a portásfülkében jelölik majd ki a szolgálati helyét, és ellátja ugyanazt a feladatot, mint a portás. Szerintük egyfajta „pedellusi” leirata is van az iskolaőri állásnak, amennyiben annak betöltője a rendre és a fegyelemre ügyel - teszik hozzá.

Emmi: idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladatuk pedig azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van - áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!