szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétről hétre újabb országokban döntenek a korlátozások lazítása mellett, ami az oktatási intézményeket is érinti. Utánajártunk, hogy az elmúlt egy hétben hol nyitottak újra az iskolák, illetve mely országokban tervezik néhány héten belül újraindítani az oktatást.

Korábban már összegyűjtöttük, hogy áll az iskolák újranyitása a többi országban, de jelenleg hétről hétre, sőt napról napra változik a helyzet. A következőkben azokat az országokat vesszük sorra, ahol az utóbbi egy hétben történt változás.

Izrael

Két hónap kényszerszünet után vasárnap reggel minden korosztály számára megnyíltak az iskolák Izraelben, miután a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorult az utóbbi hetekben.

Az óvodák és az alsó tagozatok első három osztálya, valamint az érettségiző osztályok különleges rendszabályokkal, kiscsoportos oktatás keretében már két hete elkezdhettek iskolába járni, de az összes korosztály csak vasárnaptól vehet részt az iskolai oktatásban. A különösen fertőzött településeken azonban továbbra is távoktatással folyik a tanítás.

Az oktatásügyi és az egészségügyi minisztérium utasításai alapján rendkívüli intézkedéseket vezettek be az intézményekbe: a szülőknek naponta írásban igazolniuk kell, hogy gyermekük egészséges és tünetmentes, a negyedik osztályosnál idősebb tanulóknak szájmaszkot kell viselniük, az ablakokat a negyven fokos hőség és a klímaberendezések működtetése ellenére nyitva kell tartani, a gyerekek padjait egymástól két méterre kell elhelyezni, és csakis állandó padtársak ülhetnek egymás mellett.

Ezen kívül minden osztály alkoholos törlőkendőket is kap, amivel rendszeresen letörlik a felületeket, és növelték a takarítások gyakoriságát is. A szünetekben pedig az osztályok elkülönülnek egymástól, és az iskolások megpróbálják tartani egymástól a kétméteres távolságot. Egy helyi lap szerint szeptember eleji "tanévkezdés hangulat" van az iskolákban, a gyerekek nagyon örülnek, hogy a két hónap szünet után ismét együtt lehetnek társaikkal.

Finnország

Május 14-én, két hónapos szünet után újra kinyitottak az iskolák, de ismét bezárják majd azt, amelyiknél indokolttá válik a koronavírus-járvány miatt. Az iskolákban itt is új szabályokat vezettek be: nagyobb a távolságot kell tartaniuk a tanulóknak egymás között, lépcsőzetes időzítésben történik az ebéd, hogy kevesebben legyenek egy légtérben, valamint szigorítják a tisztasági, fertőtlenítési előírásokat is. Azt az iskolát, amelyben mégis járvány kezdődne, nagyon gyorsan, akár már másnapra bezárhatják - közölte a miniszter.

Elmondta, hogy olyan alkotmánymódosítási javaslaton munkálkodik minisztériuma, amely megengedné, hogy ősztől a tanulók megválaszthassák: távoktatást kapjanak, vagy hagyományost. A választással azonban csak akkor élhetnének, ha a járvány ismét felerősödne - tette hozzá.

Nagy-Britannia

Júniustól nagyon korlátozott mértékben és feltételesen újraindulhat a tanítás a nagy-britanniai iskolákban is. Ha a koronavírus-fertőzési ráta tovább csökken, június 1-jétől az általános iskolák nulladik, első és hatodik osztályos tanulói visszatérhetnek iskoláikba. Erről itt írtunk részletesebben.

Földre ragasztott szalagok és krétajelek - így indul újra az iskola

Milyen a hónapokig tartó távoktatás után visszatérni a suliba? Sok országban már újraindult a tantermi oktatás, bár közel sem az eddig megszokott rendben. Beszédes képeket az új helyzetről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!