szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Holnapra, vagyis szeptember 13-ára iskolabojkottot hirdettek a köznevelési törvény módosítása ellen tiltakozók. A diákok alternatív tanítási órákon vehetnek részt.

Országos diáksztrájkot, jogilag iskolabojkottot hirdettek szeptember 13-ára, péntekre a két héttel ezelőtti tüntetés szervezői, akik a köznevelési törvény módosítása ellen titlakoztak. Akkor körülbelül ezer diák, szülő és pedagógus gyűlt össze a Kossuth téren.

A szervezők azt kérik a diákoktól, hogy holnap ne menjenek iskolába, a szülőktől pedig azt, hogy igazolják a hiányzást. A Szabad Egyetem kezdeményézésére az aHang platformon követhető, hogy hányan csatlakoztak már az eseményhez. Emellett rendhagyó tanítási órák szervezését indították el, hogy bizonyítsák: a diákok nem lógni szeretnének az adott napon, hanem pont a hatékonyabb oktatásért küzdenek, hiszen tanulni akarnak.

A [email protected] címre várják azon diákok, szakemberek és pedagógusok jelentkezését, akik valamilyen ismeretterjesztő órát tartanának az iskoláktól távol maradó diákoknak. Az eddig bejelentett eseményeket itt találjátok.

A szervezők a nyár elején elfogadott köznevelési módosítások ellen tiltakoznak, amelyek többek között a magántanulói státuszt, az igazgatóválasztást és az iskolakezdést is érintik. A szervezők követeléseiket hat pontban foglalták össze:

  • A tanároknak legyen beleszólásuk az igazgatóválasztásba
  • Az éves költségvetésben legalább kétszer ennyi jusson az oktatásba
  • A törvény előkészítésébe vonják be a szakmai szervezeteket, legyen rendes vita a változtatásokról
  • Legyen szabad tankönyvválasztás
  • Csökkentsék a tanárok túlterheltségét, az óraszámokat, túl sok a felesleges adminisztráció
  • Adjanak versenyképes fizetést az összes pedagógusnak, az iskolatitkároknak és az iskolákban dolgozóknak

Túlterhelt pedagógusok, alacsony fizetések és hatalmas tanárhiány - így indul az idei tanév

"Ha így folytatják, 10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek "luxusa" lesz az állami oktatás" - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, akivel az idei tanévkezdésről, tanári fizetésekről és a pedagógushiányról beszélgettünk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.