szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén nyáron is tanszergyűjtésbe kezdett a Re-Formáló Egyesület: arra kérnek mindenkit, hogy ne dobják ki a jó állapotban levő, de megunt iskolatáskákat, tolltartókat, tornazsákokat és a megmaradt taneszközöket, hanem juttassák el ezeket a gyűjtőpontokra. A megunt iskolaszereket rászoruló diákoknak osztják ki.

Az első tanszergyűjtő akciót 2017-ben indított a Re-Formáló Egyesület. „Akkor még elég szerény tanszerosztást tudtunk létrehozni. Aztán tavaly már újult erővel vágtunk bele, nagyon sokan csatlakoztak, így rengeteg vidéki és budapesti gyűjtőponttal találkozhattak az érdeklődők” – mondta az Eduline-nak Smudláné Fazekas Margit (Gitka), az egyesület elnöke.

Tavaly közel 1000 diáknak tudtak segíteni az iskolakezdésben – idén pedig ennél is több rászoruló gyereknek szeretnének iskolaszereket adni. Az elmúlt évben a gyűjtőpontokra változó mennyiségű tanszer érkezett. Volt olyan vidéki város, ahol csupán néhány gyerek között tudták kiosztani az összegyűlt eszközöket, míg máshol olyan sok tanszert sikerült gyűjteni, hogy másik városba is átirányították a beérkezett adományokat.

Bármilyen tanszer hatalmas segítséget jelent – legyen az használt vagy új

„A tanszerek általában használtak, de tökéletes állapotban vannak. Kaptunk új táskákat, tanfelszereléseket is. Sőt cégektől is kaptunk irodaszereket” – tette hozzá. Bármilyen tanszer vagy tanfelszerelés hatalmas segítséget jelent, akár használt, akár új.  A gyűjtőpontokon az alap irodaszereken túl – mint például a toll vagy a ceruza – ecseteket, festékeket, rajzlapokat, színes lapokat, órarendeket, gyurmát, színes korongokat és pálcikákat, kicsi tükröket, műanyag órákat, körzőket, vonalzókat várnak, illetve minden mást, amire az iskolában szükség lehet.

Jó ötlet: önkéntes hallgatók vigyáznak az egyetemi dolgozók gyerekeire

Napközis tábort szerveznek a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen az ott dolgozók gyerekeinek - a 3 és 12 év közötti gyerekekkel önkéntes hallgatók foglalkoznak.

A kiosztásnál figyelnek arra, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő tanszercsomagot kapják. „A füzeteket, egyéb felszereléseket a gyermek osztálya alapján adjuk ki” – mondta Smudláné Fazekas Margit.

Az egyesület elnöke szerint „a legnagyobb kiadást a táska, tolltartó beszerzése jelenti. De a sok apró taneszköz megvásárlása is jelentős terhet ró a családokra. Ugyanis főleg azokról a családokról beszélünk, akik több gyermeket nevelnek – itt az iskolakezdés terhe sokszorozódik.”

Közel negyven helyszínen várják az adományokat

A tanfelszereléseket a gyűjtőpontokon várják. Fontos, hogy csak azokban a városokban található gyűjtőpont, ahol az önkéntesek vagy egyéb szervezetek, illetve a családsegítő szolgálat meg tudja oldani a kiosztást. „A fő célunk, hogy az adott településen gyűjtött tanfelszerelés helyben maradjon” – mondja, hozzátéve: ha valaki távol él a gyűjtőpontoktól, postán vagy futárral is elküldheti a csomagot. A postacímük: Re-Formáló Egyesület, 1222 Budapest Zsineg utca 39.

„Sajnos könyveket, ruhákat nem tudunk átvenni, mert nagyon kicsi a kapacitásunk a tárolásra és a kiosztásra. Pénzadományt szívesen fogadunk, hiszen mindig van olyan család, akiknek kiemelten kell segítenünk vagy épp egy-egy speciális igény is van – hangszer, sportszer, sportfelszerelés. Ilyenkor megpróbáljuk beszerezni az adott gyermeknek a szükséges eszközt. Amit a tanfelszerelésen kívül szívesen fogadunk, az uzsonnás doboz, kulacs” – mesélte, hozzátéve: ha bárkiben kérdés merülne fel az adományozással kapcsolatban, akkor a Facebook-oldalukon, illetve a [email protected] e-mail címen tudja őket elérni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.