szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása a szakképzési rendszer átszabása után – írja a Magyar Nemzet.

A lap hétfői cikkében az áll: míg jelenleg csak a hiányszakmát választók és a duális képzésben tanulók kaphatnak pénzt, 2020 után minden – szakképzésben tanuló – diák számíthat ösztöndíjra.

A Szakképzés 4.0 stratégia alapján a juttatás a jó eredményt elérő diákok esetében a technikumban és a szakképző iskolában is elérheti a minimálbért. Az ötéves technikumban a havi harmincezer forintos Apáczai-ösztöndíjat a 9. évfolyamtól kapják majd meg a jó tanulók, emellett szakképzési ösztöndíj vagy a vállalati munkaszerződés alapján fizetett munkabér is járhat a 11. osztálytól.

A hároméves szakképző iskolák első évében szakképzési ösztöndíj lesz, a 10. évfolyamtól pedig ehelyett vállalati munkabért is kaphat, aki munkaszerződést köt valamelyik céggel.

A szakképzési ösztöndíj az első félévben – a jelenlegi minimálbérszint mellett – havi húszezer forint összegű, ami a tanulmányi eredmény alapján ötezer és negyvenezer forint között mozoghat később.

Itt vannak a részletek a szakképzés átalakításáról: lesznek orientációs osztályok és műhelyiskolák is

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak - jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

A tanév során ennek ötven százalékát kapják meg a tanulók, a másik fele pályakezdési támogatásként a számlájukra kerül. A Magyar Nemzet azt írja, a szakképesítés megszerzésének motiválása érdekében a fiatalok ezt az „zárolt” összeget csak az eredményes szakmai vizsga lezárását követően kapják meg, és eszközvásárlásra, lakhatásra vagy utazásra használhatják fel.

A lemaradóknak indított műhelyiskolában és az orientációs évfolyamban is kapnak majd juttatást a diákok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!