szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több száz diák ingázik naponta Ausztria és Magyarország között, sok család a magyar iskolarendszerből menekíti így gyermekét.

A szülők azt mondják, stresszmentes diákéveket és használható nyelvtudást kapnak, ráadásul ingyen. Szombathelyről például naponta három szerződéses járat viszi a diákokat Oberwartba - derül ki az ATV riportjából.

Szombathelyről már korán reggel, negyed 7-kor elindul az első busz Oberwartba. Bár Magyarországon iskolába járó társaiknál ezek a diákok jóval korábban indulnak, azt mondják, megéri - derül ki a riportból.

A magyar határhoz közeli Oberwartban, magyar nevén Felsőőrön, egymás mellett több iskola is van. Ide több száz diák ingázik nap mint nap Szombathelyről. Külön nekik rendszeresített iskolabuszok hordják őket délelőtt és délután Szombathely és Oberwart között.

Az egyik iskola igazgatója arról beszélt az ATV-nek, hogy a bár a diákok nyelvtudása különböző, a legtöbben gond nélkül teljesítik akár az osztrák érettségi követelményeit. Pontos statisztikák egyébként nincsenek, de a burgenlandi adatokból arra lehet következtetni, hogy mintegy 2000 magyar diák tanul különböző osztrák iskolákban -teszik hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!