szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Harminc százalékkal emelkedhet a pedagógusok fizetése 2020-tól – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, a harmincszázalékos emeléssel párhuzamosan újragondolják a pedagógus-életpályamodell egyes elemeit is.

Bódis József oktatási államtitkár a Karc FM-nek egyelőre csak annyit tudott megerősíteni, hogy két számjegyű, attraktív béremelést szeretnének jövőre. Mint mondta, a pedagógus-életpályamodell bevezetése az előző választási ciklusban nagy előrelépés volt, de ennek a megújítására van szükség. Ehhez kapcsolódóan bérrendezésre is szükség van, hiszen óriási a nyomás, minden szektorban bérnövekedés tapasztalható.

Hozzátette azt is: az elmúlt években többen jelentkeznek tanári pályára, de a pályakezdőket hosszú távon meg is kel tartani, ehhez a bérrendezés és egy korszerűbb életpályamodell kialakítása mellett át kell tekinteni a tanárképzés rendszerét, professzionálisabbá kell tenni a pedagógus-továbbképzést, és nagyobb lehetőségeket kell biztosítani az oktatásirányításnak is.

Nem vált be a tanárok alkalmassági vizsgája, újraszabhatják a rendszert

Hat év alatt mindössze tizennyolc felvételiző kapott „alkalmatlan" minősítést az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárszakos alkalmassági vizsgáján - több felsőoktatási intézményben pedig ennél is alacsonyabb az elutasított jelentkezők száma. Nem véletlen, hogy egyre több szervezet és szakember jelzi: ezzel a vizsgával nem lehet kiszűrni a tanári munkára alkalmatlan hallgatókat.

Kijelentette: megvan a szándék az ehhez szükséges fejlesztésekre, amelyek reményeik szerint a 2020-as költségvetésben meg is jelennek majd.

A Magyar Nemzet kiemeli: a további bérrendezésre többek között azért van szükség, mert 2022–2023-ra komoly létszámgondok lehetnek az oktatásban, hiszen a tanárok jelentős hányada nyugdíjba megy.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!