szerző:
Eduline

Kevesebb mint egy hónap múlva kezdődik az oktatás az általános és középiskolákban. Íme, a legfontosabb tudnivalók a tanévkezdéshez.

Sok diáknak az idei tanév is másképpen indul, mint az előző
©

Szeptember 1-jén kezdődik a tanév

A diákoknak az ősz első napján, kedden kell először iskolába menniük. A tanév 181 napos, a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nap lesz. A 2015/2016-os tanév legfontosabb dátumait itt találjátok. Azt, hogy mely szombatokon kell dolgozni 2015-ben és 2016-ban, itt nézhetitek meg.

Ilyen tantervek szerint tanulnak majd a diákok

Az új kerettanterveket 2013-ban, felmenő rendszerben vezették be, a szeptemberben kezdődő tanévben így már az 1-3., 5-7. és 9-11. évfolyamon kell ezek alapján tanítani. A mindennapos testnevelés viszont már az általános és a középiskola minden évfolyamában kötelező lesz.

A 2015/16-os tanévben is érvényes kerettanterveket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján nézhetitek meg.

Lehet, hogy hamarosan új tantárgy lesz a mindennapos éneklés is. A megvalósításról már készül egy munkaterv is - az első lépés minden iskolában egy kórus alapítása lenne.

Iskolakezdési támogatás

2015-ben gyermekenként 31 500 forint támogatást kaphatnak a szülők béren kívüli juttatásként, akár mindketten. Az utalvány formájában kapott támogatást tankönyvre, taneszközre és ruházatra lehet fordítani, december 31-ig. Az iskolakezdési támogatásról itt találjátok a részleteket.

300 iskola került az NGM-hez

Július 1-jétől mintegy 300, 2016. július 1-jétől pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába. Az iskolák szakképzési centrumokba fognak tömörülni.

Azokban az intézményekben, ahol szakközépiskolai és gimnáziumi oktatás is folyt, az utóbbi megszűnik, de kifutó jelleggel még végigvihetik a gimis osztályokat. A szakképzés átalakításáról itt olvashattok részletesen.

Hamarosan radikális változások jönnek

2016. szeptember 1-jétől teljesen átalakulnak a közoktatási intézmények: a szakközépiskolák szakgimnáziumokká válnak, amelyekben az érettségi után két év alatt lehet majd OKJ-s végzettséget szerezni. A szakközépiskolákban (a korábbi szakiskolákban) három év után szakmai vizsgát, további két év tanulással pedig érettségit tehetnek a diákok. A szakiskolákban sajátos nevelési igényű diákokat tanítanak majd. A közoktatás átalakításának részleteit itt találjátok.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár nemrég azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi tanterv túl sok, ezért van, ahol a tananyag kétharmadával sem végeznek a tanév végére. Ezért ő átalakítaná a két éve indult Nemzeti Alaptantervet - könnyen előfordulhat ugyanakkor, hogy hamarosan leváltják, az utódjáról pedig még semmit sem lehet tudni.

Czunyiné a nyári szünetet is megrövidítené, cserébe azonban hosszabb évközi szüneteket kapnának a diákok. Továbbra is tervezgetik a kilenc évfolyamos általános iskolát is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!