szerző:
Eduline

Dollármilliók vannak a bankszámlájukon, egymás után kötik meg a jobbnál jobb üzleteket, szakértelmüket senki nem kérdőjelezi meg, pedig érettségit soha nem szereztek. Az amerikai Forbes magazin listáján azok a milliomosok szerepelnek, akik idő előtt otthagyták a középiskolát, és szerencsét próbáltak az életben - úgy tűnik, sikerrel.

Robert de Niro

Vito Corleone és Jake LaMotta megformálója egyike a világ legnépszerűbb és legjobban fizetett színészeinek: kétszer nyert Oscar-díjat, egyszer Golden Globe-díjat is kapott, TriBeCa Production nevű filmstúdiója sikeresen működik – érettségi bizonyítványt azonban soha nem szerzett. Robert de Niro tizenhetedik születésnapja előtt hagyta ott a középiskolát, Stella Adler és Lee Strasberg színiiskolájában kezdett színészetet tanulni, majd televíziós reklámokban és színházi darabokban játszott - írja a Forbes.

Robert de Niro: három gimnáziumi évfolyamot végzett el
©

Kirk Kerkorian

A 93 éves üzletember tizenhat milliárd dolláros vagyonával 2008-ban a világ 41. leggazdagabb embere volt, érdekeltségei közé tartozott a Ford, számos Las Vegas-i hotel és kaszinó, valamint a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió is. Pedig a kaliforniai születésű Kerkorianról valószínűleg senki nem gondolta, hogy fényes karriert fut be, 1931-ben ugyanis kibukott az általános iskola nyolcadik évfolyamáról. „Rifle Right Kerkorian” néven sikeres amatőr bokszoló lett, a második világháborúban pedig pilótaként vett részt.

Hírességek ide vagy oda, te mégis fontosnak tartod az érettségit? Olvasd el, hogyan módosítana az oktatási kormányzat az érettségi rendszerén: mi fog változni?

Francois Pinault

Franciaország harmadik leggazdagabb embere tizenhét évesen hagyta ott a középiskolát, és apja üzemében kezdett el dolgozni – nem bírta elviselni ugyanis osztálytársai csúfolását és a kiközösítést. Az első milliót egy anyagilag is szerencsés házasságnak és a cukoriparnak köszönheti, ma már többek között a Christie’s aukciósházban és a Gucciban is érdekeltségei is vannak.

Peter Jackson

Az új-zélandi rendező-producer tizenhét évesen intett búcsút a középiskolának, már akkor is a filmiparban szeretett volna tapasztalatokat szerezni. Nem sikerült munkához jutnia, ezért fényképészgyakornok lett, éjszakánként azonban horrorfilmek és sci-fik forgatókönyvén és effektjein dolgozott – később szerzett egy használt, 250 dolláros kamerát, és ezzel kezdte forgatni első komolyabb filmjét. A világsikert és a dollármilliókat a Gyűrűk Ura hozta meg neki.

Peter Jackson: 17 évesen hagyta abba az iskolát
©

Billy Joel

Összesen harminchárom dala került fel a TOP 40-es listára, 1999 óta a Rock ’n’ Roll Halhatatlanok Csarnokának tagja, érettségi bizonyítványt azonban nem szerzett: Billy Joel a Hicksville középiskola 1967-es évfolyamának volt a diákja, de az utolsó vizsgájáról egész egyszerűen elkésett. A gimnázium vezetői huszonöt évvel később tiszteletbeli érettségi bizonyítványt adtak át a világhírű zenésznek.

Richard Carmona

A korábbi amerikai tisztifőorvos bebizonyította, hogy érettségi nélkül is lehet diplomát szerezni. Richard Carmona 1967-ben, tizenhat évesen hagyta ott a Dewitt Clinton középiskolát, és belépett az amerikai hadseregbe. Később egészségügyi szakképesítést, majd 1979-ben orvosi diplomát szerzett a kaliforniai egyetemen – igaz, többek szerint kétszer is megbukott általános sebészi záróvizsgáján.

Richard Carmona: az érettségivel voltak gondjai
©

Catherine Zeta-Jones

Catherine Zeta-Jones tizenöt évesen a színészetért hagyta abba a tanulást, majd több ifjúsági darabban is szerepet kapott. A televízióban Seherezádé szerepében debütált 1990-ben, majd a Kolombusz, a felfedező című filmben szerepelt együtt Marlon Brandóval. Ma már a legjobban fizetett színésznők egyike, vagyona meghaladja a 36 millió fontot.

Simon Cowell

Az American Idol, a Britain’s Got Talent és a brit The X Factor bírájának és producerének vagyona 80 millió dollárra nőtt az elmúlt években – a tehetségkutató műsorok mellett ugyanis Simon Cowell saját produkciós cége, a SyCo Records is sikeres. Az ötvenéves producer 16 évesen maradt ki a középiskolából, és az EMI levélhordója lett, néhány év múlva azonban elindította saját vállalkozását.

Simon Cowell: a középiskola helyett a levélhordást választotta
©

Don Imus

Az ismert amerikai rádiós műsorvezető egy arizónai birtokon nőtt fel, és már tizenhét évesen otthagyta az iskolát – rövid kitérők után megtalálta a neki való hivatást, egy apró kaliforniai rádiónak kezdett el dolgozni, néhány év múlva pedig New Yorkban kötött ki. Reggeli műsorát 2007-ben szüntették meg, Don Imus ugyanis nyomdafestéket nem tűrő szavakkal jellemezte az egyik egyetemi kosárlabdacsapat tagjait.

Jay-Z (Shawn Carter)

Ott, ahol a ma már dúsgazdag rapper felnőtt, senki nem lepődik meg azon, ha egy tinédzser nem szerez érettségit – Jay-Z sem fejezte be a középiskolát, ehelyett az utcákon töltötte a mindennapjait. Első dalát a Def Jam Records-nak készítette el 1995-ben, azóta pedig tíz Grammy-díjat nyert: vagyona körülbelül 450 millió dollár.

eduline