szerző:
Edupress

Fulbright Programról és a pályázati feltételekről tart rövid tájékoztató előadásokat a Fulbright Bizottság országszerte. Erre ezúttal március 12-én, az Eszterházy Károly Főiskolán (EKF) működő Amerikai Kuckóban került sor. A tájékoztatót Dr. Brückner Huba a bizottság ügyvezető igazgatója, és a Fulbright keretein belül a főiskolán tanító Dr. J. Markham Collins, a Tulsa Egyetem (USA) tanára tartotta.

A program a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta nevét, aki 1946-ban terjesztette a Kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét, melyben ma már több mint 140 ország állampolgára vesz részt. A világszerte elismert Fulbright ösztöndíj program kétoldalú államközi egyezmények alapján, autonóm módon működik; pályázati rendszere nyitott, és valamennyi pályázó számára esélyegyenlőséget biztosít.
Magyarország a koronázási ékszerek hazakerülése után, 1978-ban kapcsolódott a programhoz. Azóta mintegy 780 magyar állampolgár nyert el Fulbright ösztöndíjat.

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság meghirdette a 2009/2010-es tanévre szóló ösztöndíjait. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni (és/vagy PhD hallgatóként kutatni), oktatni vagy kutatni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet.
Kiemelt figyelmet kapnak az Egyesült Államokra vonatkozó ismeretek és a magyarországi gazdasági, társadalmi fejlesztési törekvésekkel összhangban lévő területek. A Fulbright Program szellemiségének megfelelően megkülönböztetett figyelmet élveznek azok a pályázók, akik az Egyesült Államokban megszerzett tudásukat és tapasztalataikat a leghatékonyabban tudják a magyar társadalom szolgálatába állítani; azok, akik eddig még nem folytathattak hosszabb külföldi tanulmányokat; valamint akik tevékenységükkel fáradhatatlanul ápolják és szolgálják a két ország közötti kapcsolatok erősítését.

A Fulbright Programban világszerte egységes űrlapokat használnak, ezek letölthetők a a bizottság honlapjáról, illetve a Fulbright Bizottságnál és a Tanulmányi Tanácsadó Központokban vehetők át. A pályázatot a szükséges mellékletekkel együtt május 16-ig, a kiírásnak megfelelő példányszámban, angol nyelven kell a Fulbright Bizottsághoz eljuttatni.

Bővebb információ: www.fulbright.hu.

(www.edupress.hu)