szerző:
MTI

Átadták a Rácz Tanár Úr Életműdíjakat kedden Budapesten, a díjjal a természettudományos oktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat ismerik el.

 

©
Az életműdíjakat 15. alkalommal adták át, idén kémiából Balázs Katalin és Sipos István, biológiából Nagyné Horváth Emília és Tóth Albert, matematikából Pálfalvi Józsefné és Mike János, fizikából Honyek Gyula és Mező Tamás részesült elismerésben.

"Mindenkinek az életében van egy tanár, egy pedagógus, aki valamilyen úton elindította" - mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár ünnepi köszöntőjében, kiemelve: szükség van ilyen példaképekre, olyan pedagógusokra, akikre a diákok valamiért kicsit másként néznek, akik az életükkel, hozzáállásukkal is nevelnek, alakítanak.

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért évente díjazza két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos középiskolai tanár kiemelkedő munkásságát tantárgya népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában elért eredményeiért.

Az elismeréssel, amellyel 1,5 millió forint jár, Rácz László, a Fasori Gimnázium tanítója munkásságának állítottak emléket. A pedagógus tanítványa volt például Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus és Neumann János matematikus.