szerző:
Eduline

A szegedi tanárszakos hallgatók közül többen 15-20 ezer forinttal kevesebbet kapnak a megérdemelt ösztöndíjnál, a háttérben a Neptun hibája áll.

©

A Magyar Narancs azt írja, a probléma a Szegedi Tudományegyetem osztatlan és mester tanárképzésein tanuló ötödéveseket érinti. Az egyetem tavasszal állt át az ETR elektronikus tanulmányi rendszerről a Neptunra, nem éppen zökkenőmentesen.

A pedagógushallgatók a harmadik év után szakosodnak, az új tanulmányi rendszer azonban a szakosodás után felvett tárgyaikat valamiért kihagyta a tanulmányi ösztöndíj kiszámításából.

Így annak a tanárszakos hallgatónak, aki tavasszal nem vett fel szakosodás előtti tantárgyat, 0 forint ösztöndíjat kalkulált a rendszer, aki csak néhány ilyen tárgyat végzett el, az jellemzően a minimális összeget kapta. Abszurd módon azok jártak jól, akiknek nagy elmaradásaik voltak.

A decemberi ösztöndíj a hét elején érkezett meg a diákok számlájára, azonban továbbra sem oldódott meg az összes probléma. Akik korábban 0 forintot kaptak, azok most visszamenőlegesen is kézhez vehették az ösztöndíjukat, csökkentés pedig azoknál sem volt, akik a hiba következtében több pénzhez jutottak, mint amennyi járt volna. Több olyan hallgatóval is beszélt viszont a lap, akinek nem emelkedett az alacsonynak tartott ösztöndíja.

Kiborultatok a Neptun miatt? Nézzétek meg, hány milliót költenek ilyen rendszerekre az egyetemek

2010-ben bruttó 462 millió, 2016-ban 581 millió forintot fordítottak az állami egyetemek és főiskolák tanulmányi rendszerekre, ezen belül a Neptunra 2010-ben 272 millió, 2016-ban pedig 545 millió forintot - derül ki az LMP-s Ikotity István kérdésére adott államtitkári válaszból. Az LMP-s politikus "Meddig szórja még a közpénzt a kormány a Neptun tanulmányi rendszerre?"