szerző:
Eduline

Mit érdemes beleírni az önéletrajzba, és mit nem? Hogyan érdemes formázni a CV-t, és mitől kapnak frászt a HR-esek?

A jó önéletrajz az első állomás az álommunka megszerzéséhez. Hiába vannak remek referenciáitok, és teljesítettetek mindent, ami a jelentkezéshez kell, ha a forma, amibe beleillesztitek ezeket, nem megfelelő. Összeszedtük nektek, mi az, amire figyelnetek kell önéletrajz íráskor.

Általános információk

Ez az, amivel minden önéletrajz indul. Ide írod azokat az alapvető adatokat, amire szüksége van a munkaadónak az első körös válogatáshoz.

Aminek itt kell lennie:

- Név
- Születési idő és hely
- Tartózkodási cím
- E-mail cím
- Telefonszám

Amire ügyelj, hogy professzionális legyen:

A teljes nevedet használd. Így például, ha Kovács Józsefnek hívnak, akkor semmiképp se írd azt, hogy Kovács Józsi, hiába hív így mindenki.
Ne használj rövidítéseket. Bp. helyett Budapestet írj, u. helyett utcát. Pár perc az egész, de azt tükrözi vissza, hogy precíz vagy.
Van munkaadó, aki az email cím alapján válogat, bármilyen furcsán is hangzik ez. Ha a jelentkezéshez a barbilá[email protected]élda.hu-hoz hasonlót használsz, az már előre tükröz valamit. Érdemes olyan címet megadni, ami komolyan vehető és megbízhatóságot sugall.

Forma és tartalom

Bármilyen szomorú is, ha nem szép az önéletrajzod külalakja, már hátrányból indulsz. De nem kell izgulnod, elég pár alavető szerkesztési elem ahhoz, hogy kifogástalan legyen.

Térköz

A szép, logikusan felépített önéletrajz átlátható. Érdemes 1,25-ös sorközt használni benne, hogy kellőképpen szellős legyen a szöveg, de azért egybefüggő is maradjon. Emellett a címek és bekezdések után további térközt is használhattok a logikus felépítéshez.

©

Elrendezés

Azt valószínűleg már tudod, hogy külön bekezdéseket kell készíteni a különböző területeknek. A legtipikusabb bekezdések ezek:

Tanulmányok - Ide töltöd fel az elvégzett iskolák és képzések listáját. Az egyetemi, főiskolai, felnőttoktatási képzettséget érdemes megjelölni, gimnáziumot csak abban az esetben, ha valamilyen speciális tagozaton tanultál (például nyelvi tagozaton).
Munkatapasztalatok - A korábbi, a területhez tartozó munkatapasztalatok megjelölését szolgálja a terület. Ha például egy étterembe jelentkezel pincérnek, akkor azokat a tapasztalatokat jelöld itt, amelyek valamiért relevánsak. Lehetnek azért, mert olyan készségekre tettél szert a munka során, ami szükséges a jelenlegi pozíció megfelelő ellátásához, vagy lehet hasonló területen, például másik étteremben szerzett munkatapasztalat.
További tapasztalatok - Ami további tapasztalatnak számít és fontos lehet megemlíteni, azok a nem bejelentett munkaként végzett foglalatosságok, amelyek mégis elősegítenek téged az áhított pozíció megszerzésében. Így, ha például minden nyáron dolgoztál a nagynénéd kavézójában, de csak szívességből, azt itt nyugodtan feltüntetheted - persze kellően professzionális megfogalmazással.
Nyelvtudás - Nem csak az számít releváns nyelvtudásnak, amiből nyelvvizsgád van. Ha van olyan nyelv, amit legalább alapszinten beszélsz, azt megéri feltüntetni. Mindig, minden nyelvnél írd oda, hogy milyen szinten érted és tudod használni. Vagy milyen specializációd van belőle - például ha németül a pszichológiai szakkifejezésekben profi vagy. Ha pedig valamelyikből van hivatalos papírod is, azt mindenképpen jelöld.
Egyéb - Ide kerül minden egyéb. Tehát a jogosítvány, a számítógépes ismeretek és a speciális képességek (zene, sport, stb.), persze csak akkor, ha az adott munkaeterületben relevánsak. Vajon kell tudnia egy pincérnek lovagolni?

A különböző bekezdéseken belül is figyelj oda a megfelelő formázásra. Érdemes kronológiai sorrendbe tenni a különböző tapasztalatokat és tabok használatával rendszerezni.

©

 

Formázás

Ahogy már az előbbi képen is látszik, érdemes különböző formázási elemeket használnod az önéletrajzban, a fontos tartalmak kiemeléséhez. Az igazán lényeges készségeidet és tapasztalataidat megéri félkövér betűtípussal jelölnöd.

Amit mindenképpen tarts szem előtt: ne az önéletrajzod szerkesztésekor éld ki a wordben a kísérletező kedved. Megfelelő, átlátható betűtípust használj (a times new roman az elfogadott a legtöbb cégnél) és 12-es betűméretet. A címeket ne a betű nagyságának megváltoztatásával, inkább kiskapitális formázási móddal jelöld.

Terjedelem

A legtöbb munkaadó azt szereti, ha az önéletrajz maximum 1-1,5 oldal hosszú. Ha semmiképp nem férsz bele ebbe a keretbe, érdemes a sorköz mértékének csökkentésével rövidítened az írás hosszán. Senki sem szeret hosszan adatokat olvasni.

Fénykép

A legtöbb álláshirdetésben kikötik a fényképes önéletrajz elküldését. Mindenképpen olyan fényképet csatolj magadról, amely erre a célra készült. Tehát ne vágj ki egy csoportképből egy fényképet az arcodról, vagy illeszd be valamelyik szelfidet, mert komolytalan hatást kelt.

A legjobb kép: egyszínű háttér előtt készült kép, amin kedves arcot vágsz, mosolyogsz rajta, de nem nyitott szájjal. A ruha, amit viselsz, nem dekoltált, kifejezi a személyiségedet. Az ideális fényképméret a mellkastól felfelé készült kép, de a deréktól felfele, fél testet ábrázoló fotó is abszolút elfogadott.

Csatolt referenciák

Van olyan hirdetés, amely mellé referenciaanyagot is kérnek. Ilyenkor, ha írott vagy valahol megjelent dologról van szó, például egy videóról vagy egy cikkről, akkor mindenképpen csak olyat csatolj, ami jól sikerült és amit jelenleg is felvállalsz és kiadnál a kezeid közül.

Ha pedig előző munkaadók véleményére kíváncsiak rólad, akkor az írásos ajánló mellé tedd oda a volt főnököd elérhetőségét is, hogy ha úgy alakul, kapcsoaltba tudjanak vele lépni. És persze: semmiképp se hamisíts magadról ajánlót, mert kiderül, és utána nagyon kínos lesz magyarázkodni.

Még több hasznos tippet találtok az önéletrajzírásról és a munkakeresésről a Jobline-on, ahol pályakezdő állások közül is válogathattok.