szerző:
Eduline

Még jó néhány hét hátravan a vizsgaidőszakból. És hogy a magolással töltött napok még nehezebbek legyenek, ilyenkor tömegével érkeznek rosszabbnál rosszabb tanácsok - kávéról, halasztásról, tanulásról.

Ha fáradt vagy, igyál kávét,
ha még fáradtabb vagy, igyál kettőt

És ha egész nap (és éjszaka) tanulnod kell, igyál kétóránként? Inkább ne. Egy idő után úgysem érzitek majd magatokat frissnek a kávétól, ráadásul ha extrém sok kávét isztok, akár koffeintúladagolás is lehet a történet vége. Erős szívdobogást, émelygést, ingerlékenységet is okozhat a túl sok koffein, úgyhogy csak óvatosan.

Ha este tízkor már nehezen bírjátok a tanulást, de le kell gyűrni azt a maradék X tételt, inkább sétáljatok öt percet a szabadban. A levegő (pláne ebben a hidegben) garantáltan felébreszt majd. Ha nem akartok kimenni, szellőztessetek, és mozgassátok át a tagjaitokat.

Addig fel se állj az asztaltól,
amíg át nem rágtad magad a 100 oldalas tételen

Pedig időnként fel kell állni és szünetet kell tartani - van, akinek elég óránként öt perc, mások húszpercenként pihennek pár percet.

Ismétlés?
Az minek?

Mondjuk azért, hogy ha a vizsgán a legrégebben megtanult tételt húzzátok, tudjatok valamit mondani róla. Az ismétlést - bármennyire is kisiskolás dolognak tűnik - nem lehet megúszni.

Nincsenek illúzióink, nem lesz egy teljes napotok az ismétlésre egy vizsga előtt sem (hacsak nem vagytok nagyon szerencsések), de néhány órát mindenképpen szánjatok a tételek átismétlésére. Ha másra nincs idő, legalább a villamoson, a vizsgára várva vagy reggeli közben mondjátok fel magatoknak az anyagot, ha pedig elakadtok, nézzetek bele a jegyzetbe.

Tedd át a vizsgát
egy későbbi időpontra!

Könnyű megoldásnak tűnik, pedig nem az. Január végén - amikor az évfolyamtársak zöme már otthon lógatja a lábát - még jobban fog fájni a tanulás. Persze ha nincs más megoldás, akkor nyissátok meg a Neptunt.