szerző:
Eduline

Minden felsőoktatási intézménybe felvett fiatal számára a hallgatói évek bizonyulnak életének legintenzívebb időszakának. Nem csak az állandó szórakozási lehetőségek miatt, hanem a közösségi lét, a szakmai és személyes fejlődés is igazán maradandó lesz mindenki számára ezekben az években. Megnéztük, hogy mi segíti leginkább a hallgatókat a kiteljesedsében.

 

A kapuban állva: a Gólyatábor

Az érettségi megfeszített időszaka és a felvételi izgalmai még kellemes bizsergést okoznak mindenki gyomrában, mikor az egyetemi és főiskolai gólyatáborokba indulnak a felvételt nyert fiatalok. Igen, voltak botrányok - ez megkerülhetetlen téma -, de a százszámra rendezett táborok a legtöbb esetben a fáradt gőz kieresztését jelenti, mikor már teljesen felnőttnek érezheted magad.

Az ilyen oldott közeg a legjobb arra, hogy megismerd új szaktársaidat, az idősebb hallgatóktól az első hónapokra elegendő tippet gyűjts össze, vagyis megkezdd a beilleszkedésed abba a világba, ami nem csak a következő 3-5 évedet, de az egész életedet meghatározza majd.

A hagyományok

Minden intézménynek van egy sajátos hagyománya, ahogy köszönti, illetve ahogy elhagyja valaki a megszerzett diplomával az egyetemet. Ez sokkal formálisabb beavatás az egyetemi életbe, mint egy gólyatábor, de ez lesz életed egyik legbüszkébb pillanata - ezt elhihetitek. Az Óbudai Egyetem esetében például a korsóavató a szokás: minden hallgató kap egy fa vagy kerámia korsót, mely magán hordozza a beavatás évét és a hallgató nevét, valamint a selmecbányai esküre koccintanak egymással.

Ahogy arról Korom-Vellás Attila, az OE hallgatója beszámolt az Eduline-nak, náluk a gyűrűavatás zárja le kerettel a hallgatói éveket: minden hallgató számára készítenek egy gyűrűt az egyetem címerével, így bármikor, mikor összetalálkozik véletlenül két végzett hallgató, egyből megtalálják a közös pontot, tovább vihetik magukkal egy kis szeletét a közösségi életnek, amit egyszer átélt.

Kollégium, és ami mögötte van

A lakhatási megoldáson túl a kollégium nem egy olyan hely ideális esetben, hogy csak alszol, kelsz, tanulsz, fekszel, hanem igazi életet élhetsz. Almási Rezső Máté, az OE kollégista hallgatójaként is kiemelte, hogy nem lehet csak a szobában gubbasztani. Előfordult, hogy egy elsőévest hosszú hetek noszogatására sikerült kimozdítani a komfortzónájából, amit számára az egyik kollégiumi sportkör jelentett.

A kollégiumi szórakozási lehetőségek sokkal gyakoribbak, mint a kari vagy egyetemi szervezések, jellemzően 100-300 fő lefedi a teljes közeget, de ez is a célja, hogy kisebb közösségeket erősítse. A kollégiumi körök hálózata már igencsak szerteágazó. lehetőséggel bírnak: a programozó körön át a röplabdáig rengeteg ilyen kör található. Kár lenne kihagyni, főleg a tanulásra koncentráló köröknek van különös haszna:

"Nem minden oktató tudja a hallgató nyelvén átadni a tudást"

- mondta Almási, aki szerint ez remek kiegészítés lehet a tanultakhoz. Ráadásul egyre több helyen elterjedt az a megoldás, amivel az OE is él, vagyis a hallgatók számára teljesen nyilvános rendszerben összegyűjtve megtalálható az összes kör, és a heti kezdési időpont. Ott a helyetek!

Szakkollégiumok, ahol a tehetséged igazán kiteljesedhet

A szakkolik a magyar felsőoktatás egyedi csodái az ide érkező külföldi hallgatók szemével is. Amennyiben kiderül, hogy különösen jó érzéked és tehetséged van egy területhez, bátran keresd fel a meglévő szakkolikat, ahol a tudományterületen a többiekkel közös kutatásokba foghatsz, tudományos szemináriumokat és előadásokat hallgathatsz vagy tarthatsz.

A tehetséggondozás egyetemi csúcsa a szakkoli, amit egyes egyetemeken nem csak közös tanulási és kutatási tér biztosít, hanem a legjobb tanulók tényleg egy épületbe költözhetnek, mint egy rendes kollégium

TDK

A Tudományos Diákköri Konferencia a tudományos életre pályázó hallgatók nagy próbája. A mintatantervtől elrugaszkodva választhat önálló kutatási területet minden hallgató. A terület elismert oktatói később kiértékelik a kutatásokat, mely alapján rangsorolják a hallgatók teljesítményét. A legjobbak az OTDK-ra is elmehetnek, ami már igen komoly szintje az egyetemi tudományos tevékenységnek az átlagos hallgatókhoz képest.

A szemfülesebbek olyan témát választanak, ami akár a későbbi szakdolgozatuk is lehet. Így megfelelően felkészülhettek a szakdolgozatok védésére is,ami nagyon hasonló megmérettetést jelent. A legjobb dolog, ami történhet veled az egyetemi tudományos életben, és a bátorságon kívül csak egy jó ötlet kell hozzá.

Hihetetlen: 87 kreditet szerzett egy debreceni hallgató

Lehet, hogy vannak űrlények? Molnár Zoltán visszatérő olvasónk, rendszeresen büszkén számol be nekünk a sikeres eredményeiről. Ezúttal nem csak nekünk, de az Indexnek is tolmácsolta, hogy a most lezárt vizsgaidőszak végére 87 kreditet szerzett. A félévente ajánlott kreditmennyiség mindenhol 30 kredit, kétfélév alatt teljesítendő minimumpedig 36.