szerző:
Eduline

Budapesti hallgatókat kérdeztek meg arról, mennyiből jön ki szerintük egy félév, minden felmerülő költséggel egybevéve. Az eredményből kitűnik, hogy a diákok fele nem igen van képben a mai árakkal, vagy csak félreértettek egy egyszerű kérdést.

©

Az egyik biztosító készített egy felmérést, mely során 350 hallgatót kérdeztek meg Budapesten többek között arról, hogy szerintük mennyibe kerül egy félévük finanszírozása, minden felmerülő költségüket egybevéve – tehát tandíj, ha van, albérlet, számlák, napi megélhetés, utazás.

A felmérés szerint a hallgatók 3 %-a látja úgy, hogy ez több, mint 750 ezer forint. 16 %-uk szerint 750-500 ezer forint, 42 % szerint 500-250 ezer, 32 % 250-100 ezer forintot mondott, míg 8 % szerint kevesebb, mint 100 ezer forint.

Az eredmény azért is lehet érdekes, mert a megkérdezettek 40 százaléka szerint kijön egy öt hónapos félév 250 ezer forintból – ma, Budapesten. Pedig most horrorisztikus magasságokba csaptak az albérletárak, van, ahol egy szobáért elkérnek 100 ezer forintot, de egy minigarzont sem nagyon lehet találni 80 ezer forint alatt, és ehhez még hozzájön a rezsi is - részleteket itt találtok. A kollégiumot ennél lényegesen olcsóbban lehet megúszni, erről itt olvashattok bővebben. Sőt, bizonyára olyanok is vannak, akik otthon élnek. De a tanévkezdés mindenki számára súlyos, akár több százezer forintos kiadásokkal jár. Erről itt olvashattok.

Azok, akik szerint egy félévet meg lehet úszni kevesebb, mint 100 ezer forintból, valószínűleg félreértették a feltett kérdést, vagy a szüleiktől kapott pénzt nem akarták beleszámolni – ezzel lényegét tekintve félreértve a kérdést, ami nem arra irányult, hogy a hallgatók a saját megkeresett pénzükből mennyit költenek.

A felmérés egyébként erre is kitért, a hallgatók fele kap otthonról pénzt, legtöbben havi 20-50 ezer forint közötti összeget, 12 % ennél többet, 10 % pedig semmit. A megkérdezett hallgatók 63 %-a dolgozik a suli mellett, 43 % pedig kap valamilyen ösztöndíjat is - írta az Index.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!