szerző:
Eduline

Miután kiderült, kik kerültek be kollégiumba és kik nem, elindult a második roham az albérletekért.

©

Közeleg a tanévkezdet, augusztus utolsó hetében pedig az utolsó roham is elindul az albérletekért az egyetemisták körében, amely jellemzően az oktatás megkezdéséig tart majd. Ekkor hirdetik ki ugyanis, hogy kinek jutott, és kinek nem jutott kollégiumi férőhely – ez utóbbiról Balogh László beszélt az atv.hu-nak. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette: az első roham jellemzően a ponthatárok kihirdetését követően, július végén rajtol el.

Budapesten egyre népszerűbb megoldás – a magas árak miatt –, hogy valaki egy szobát bérel, amely Budapesten az átalagos bérleti díj harmadát teszi ki, miközben a vidéki nagyvárosokban egy-egy szoba átlagos bérleti díja az éppen aktuális város havi átlagos díjának felét tesz ki. Magyarul: amíg Miskolcon – ahol az átlagos bérleti díj 70-75 ezer forint között mozog – 30-35 ezer forintért lehet szobát bérelni. Mindeközben a fővárosban nagyjából 50 ezer forintért lehet szobát bérelni a 150 ezer forintos havi átlagos bérleti díj mellett.

Itt a feketeleves: több mint 100 ezer forinttal is számolhat egy egyetemista a havi kiadásokra

Ha ti is szeptemberben kezditek az egyetemet, akkor ezekkel a kiadásokkal mindenképpen számolnotok kell majd. De mivel is? Most összefoglaltuk őket. Lakhatás Első és legfontosabb havi kiadásotok az albérlet vagy a kollégium lesz, hiszen laknia mindenkinek kell valahol. Az albérletek Budapesten 10 százalékkal drágultak az éves összevetésben, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak.