szerző:
Eduline

Hogyan iratkozhattok ki az egyetemről? Kell-e fizetnetek, ha állami ösztöndíjasként tanultatok? Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Hogyan iratkozhattok ki az egyetemről, főiskoláról?
©

Ha úgy döntöttetek, hogy nem szeretnék folytatni a jelenlegi szakotokat, a legtöbb egyetemen, főiskolában egy kérvényt kell kitöltenetek a Neptunban/ETR-ben, amelyet utána a tanulmányi osztályon kell leadnotok. Valószínűleg be kell szereznetek különböző igazolásokat is, hogy nem tartoztok semmivel, például a könyvtárnak.

Ha állami ösztöndíjas képzésre jártatok, a beiratkozáskor aláírt hallgatói nyilatkozat értelmében vissza kell fizetnetek az igénybe vett, a tandíj összegével megegyező támogatás ötven százalékát. Mentesültök ez alól, ha alapképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben egy aktív félév, osztatlan szakon pedig legkésőbb két aktív félév után hagyjátok ott az egyetemet. Ha önköltségesként tanultatok, semmit sem kell fizetnetek.

A kiiratkozás előtt felhasznált állami ösztöndíjas félévek számával csökken azoknak a szemesztereknek a száma, amelyekben támogatottként tanulhattok. Tehát ha egy évet tanultatok ingyen, már csak 10 állami félévetek marad. Ezeket ugyanakkor azonos képzési szinten is felhasználhatjátok, egy félbehagyott alapképzés után akár egy másik alapszakon, vagy egy felsőoktatási szakképzésen.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!