szerző:
Eduline

Februártól változtak a diákhitel igénylésének és törlesztésének szabályai - összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Hány éves korig igényelhetem a diákhitelt?

Februártól a korábbi 35 év helyett már 40 éves korig lehet igényelni a diákhitelt - a magyar állampolgárok mellett a menekült státuszban lévők, a letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezők, illetve a rendeletben meghatározott jogcímen Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők.

Feltétel a felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói jogviszony és a bejelentett lakcím. Csak abban a szemeszterben kaphattok hitelt, amelyikben aktív a jogviszonyotok, vagyis bejelentkeztetek. A diákhitelt nappali, esti, levelező tagozaton és távoktatásos formában tanuló hallgatók is felvehetik.

Mekkora összeget kaphatok, és mire lehet költeni?

A diákhitel 1 szabad felhasználású, vagyis azt bármire elkölthetitek. Havonta 15-50 ezer forintot kaphattok, egy szemeszterben maximum öt hónapon keresztül, de azt is válaszhatjátok, hogy félévente, egy összegben utalják át. Ha szeptember 15-ig igénylitek a hitelt, az első két részlet október 15-én érkezik. A tavaszi félévben először február 15-ig lehet leadni az igényléseket, a folyósítást pedig március 15-ig kezdik.

©

A diákhitel 2 kötött felhasználású, csak az egyetemi-főiskolai szak önköltségére lehet használni, és közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalják - összege éppen ezért a képzési költség összegével egyezik meg. Február 15-ig jelentkezhettek a szeptemberben induló egyetemi és főiskolai képzésekre: a felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Hány féléven keresztül vehetem fel a hitelt? Ez is változott?

Igen. Eddig maximum 10 szemeszterben igényelhettetek diákhitelt, ez most 11 félévre emelkedett. Amennyiben a képzési idő meghaladja a 11 félévet, továbbra is maximum 14 félévre igényelhető a diákhitel.

Mi változott még?

A törlesztőrészleteket már nem az adott hónap 5. napjáig, hanem a 12. napig kell befizetni.A gyermeket vállalók számára könnyítés, hogy a csed/tgyás, gyes, gyed alatt a diákhiteles kismamák, kispapák akkor is kérhetnek célzott kamattámogatást - vagyis hogy az adott időszakra esedékes kamatot az állami fizesse -, ha teljes munkaidőben dolgoznak. Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is.

Mennyi ideig kérhetem, hogy kevesebbet kelljen fizetnem?

Tavaly november óta eddigi 24 hónap helyett 36 naptári hónapra kérhetitek - indoklás nélkül - a törlesztőrészlet mérséklését. További változás, hogy az eddigi hathavi elmaradás helyett csak egy év után mondhatják fel a hitelszerződést.

Hogyan lehet hitelt igényelni?

A 2013/2014-es tanévtől a felsőoktatási intézmények elektronikus tanulmányi rendszerének felületén is (Neptun/ETR) igényelhettek diákhitelt. Az ott kitöltött hiteligénylési adatlapokat a tanulmányi osztályon, hitelleadási helyeken vagy a Diákhitel Központ ügyfélszolgálatán kell kinyomtatni, aláírni és leadni.

Mekkora a kamat?

A diákhitel1 kamata jelenleg 5,75 százalék, a diákhitel2 kamatából - az állami kamattámogatás miatt - évi két százalékot kell kifizetnetek.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Így kell kitölteni a 2015-ös elektronikus jelentkezési lapot

Mikor kell elkezdeni a törlesztést?

A hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb a 40. életév betöltésének időpontját követő negyedik hónap első napjától.

Mennyit kell majd fizetnem havonta?

A diákhitel1 esetén a havi törlesztőrészlet a fizetésetek hat százaléka, a törlesztés megkezdésének évében és a következő évben ugyanakkor csak a minimálbér alapján kell majd fizetni, a harmadik évtől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi jövedelem. Ha a későbbiekben a bejelentett jövedelmetek nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a minimálbér alapján kell törlesztenetek.

Ha a diákhitel2-t vettétek fel, a felvett hitel összege dönt arról, mennyit kell fizetnetek havonta. Egymillió forintig a fizetésetek négy, kétmillió forintig öt, hárommillió forintig hét, négymillió forintig kilenc, afelett pedig tizenegy százalékát kell havonta átutalnotok. Az első három évre szóló könnyítés itt is érvényes.

Így nincs meghatározott futamidő sem: a fizetésetektől függ majd, mennyi idő alatt kell visszafizetnetek a hitelt. Előtörlesztésre bármikor lehetőségetek van.

Van olyan eset, amikor szüneteltetni lehet a törlesztést?

A GYES-en, GYED-en lévők, azok, akik rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági járadékban vagy rehabilitációs járadékban részesülnek, illetve akik 35. életévük betöltése előtt újra hallgatói jogviszonyt létesítenek, kérhetik a törlesztési kötelezettség szüneteltetését.

Kitől kérhetek segítséget?

Ha kérdésetek van a diákhitellel kapcsolatban, a  Diákhitel Központ Zrt.-t kell keresnetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!