szerző:
Eduline

Érdekes eredményre jutott egy brit felmérés. Eszerint az állami fenntartású iskolák diákjai jobban teljesítenek az egyetemen, mint azok, akik ugyanolyan eredménnyel, de magániskolában végeztek. Azt is tudják már, mi ennek az oka.

©

Az úgynevezett Russel Group – az Egyesült Királyság 12 nagy állami kutatóegyeteme tartozik ide – hallgatóit vizsgálva arra jutottak, hogy az állami középiskolákban végzett diákok jobban teljesítenek a magángimnáziumok diákjainál.

Az eredményt korábbi kutatásokkal magyarázza a kutatásról beszámoló Telegraph. Korábban ugyanis kimutatták, hogy a magániskolák diákjai kevésbé motiváltak a főiskolán, illetve sokuknak a beilleszkedés is nehezebben megy.

Ezeket is érdemes elolvasni

Képek: ilyen iskolákban tanulnak a milliomosok gyerekei

Ilyen általános iskolát nem láttak még a magyar diákok

Ide járatja gyerekét az elit: ezek a legdrágább középiskolák Magyarországon

Betiltották a technikai kütyüket az egyik elit londoni iskolában

Inkább fizetnek, de menekítik a diákokat a magyar állami iskolákból

A University of Cambridge kutatói a Russel Group egyetemeken kívüli intézmények diákjai közt is hasonló eredményre jutott, amikor az elsőéves vizsgaeredményeket böngészték át.

Egy magániskola vezetője azonban árnyalta egy kicsit a cambridge-iek kutatásának eredményét. Szerinte eleve nagyon kevés magán- és államis diák lép be az egyetemre azonos vizsgaeredménnyel, így az ő összehasonlításukból nem lehet általános következtetéseket levonni. Szerinte a magániskolák tanulói egyetemen jobban teljesítenek összességében, mint az egykori államis diákok.