szerző:
Eduline

Még mindig 1300 pedagógus hiányzik az iskolákból, emelkedhet a tanulmányi ösztöndíjak összege, nagyon sok magyar huszonéves készül külföldre - ezek voltak a hét legfontosabb oktatási hírei.

Még mindig 1300 betöltetlen tanári álláshely van az országban

Másfél hónappal a tanévkezdés után, októberben mintegy 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt a Klebelsberg Központ (KK) által fenntartott intézményekben – derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Népszava közérdekű adatigénylésére kapott a tankerületektől. A teljes cikket itt találjátok.

Emelkedhet a tanulmányi ösztöndíjak összege

Nemcsak a szociális támogatások, a tanulmányi ösztöndíjak összege is emelkedhet, ha elfogadják a Kásler Miklós miniszter által benyújtott törvényjavaslatot. 2019. február 1-től 8 százalékkal (119 000 forintról 128 520 forintra), egy évvel később további csaknem 30 százalékkal, 166 600 forintra emelnék a felsőoktatásban egy főre számított normatív hallgatói támogatást - olvasható a javaslatban. A teljes cikket itt találjátok.

©

Minden harmadik magyar diák tanulna vagy dolgozna külföldön

Minden harmadik magyar diák tervezi, hogy tanulás, de inkább munka miatt rövidebb-hosszabb időt töltene külföldön. A pár hetes vagy hónapos külföldi tartózkodás pedig majdnem minden ötödik fiatal számára elképzelhető – derül ki a Margón kívül – magyar ifjúságkutatás 2016 egyik tanulmányából. A teljes cikket itt találjátok.

Újabb felsőoktatási rangsor

A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő QS-rangsorra Magyarországról összesen 11 egyetem került fel, ezek közül 6 az első százban szerepel. A teljes cikket itt találjátok.

Eltűnő könyvtárak, kiszoruló diákok: csak NAT-szlogen marad az önálló tanulás?

A leszakadó megyékben, a kisebb iskolákba járó diákok számára alig van lehetőség iskolai könyvtárba járni. A teljes cikket itt találjátok.