szerző:
Eduline

Emelkedik a rászoruló hallgatók szociális ösztöndíjának összege, megszűnik az egyik legnépszerűbb hazai nyelvvizsgarendszer, akcióba kezd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – ezek voltak a hét legfontosabb oktatási hírei.

Tíz év után végre több pénzt kapnak a rászoruló hallgatók

Kellemes meglepetés érte a rászoruló egyetemistákat és főiskolásokat, amikor megtudták, mekkora összegű szociális ösztöndíjat kapnak az őszi szemeszterben: több felsőoktatási intézményben például 10 ezerről 20 ezer forintra emelkedett a támogatás minimuma, és a jogosultak köre is jóval nagyobb, mint az előző években. Ideje volt az emelésnek: a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható normatíva összege tíz éve változatlan, jövő szeptembertől azonban lehet, hogy a jó tanulmányi eredményű hallgatók is több pénzt kapnak majd. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Megszűnik az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga, februárban lehet utoljára próbálkozni

Megszűnik az egyik legnépszerűbb magyarországi nyelvvizsgarendszer, a TIT-TELC. A nyelvtanulók – akiket a vizsgahelyeken, tanárokon, felkészítő helyeken, valamint honlapokon, közösségi portálokon keresztül is tájékoztatnak majd – összesen három időpontban tudnak még vizsgázni, a központ egy novemberi, egy januári és egy februári vizsgát is meghirdetett. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Alapjaiban szabják újra a felsőoktatást: milyen jövő vár az egyetemekre?

Alapjaiban forgatná fel a kormány a felsőoktatást, de a konkrét elképzelést sem a rektorok, sem a hallgatók nem ismerik. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Sztrájk lehet az iskolákban? Akciósorozatba kezd az egyik pedagógus szakszervezet

Akciósorozatot indít a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ): a ki nem fizetett túlmunkák miatt bírósági keresetek beadására buzdítják tagjaikat, emellett aláírásgyűjtést kezdeményeznek négy fontos problémáról. Ha pedig semmi nem vezet eredményre, sztrájkba kezdenek. A teljes cikket itt olvashatjátok el.