szerző:
MTI

Több, zárószavazás előtt módosító indítványt nyújtott be Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter az új...

©
Több, zárószavazás előtt módosító indítványt nyújtott be Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter az új felsőoktatási törvényhez, így például az önköltséges hallgató számára valamennyi, állami ösztöndíjjal támogatott képzési formára biztosítanák az átsorolás lehetőségét.

A "nyelvvizsga-amnesztián" is változtatnának
Hiába szavazta meg kedd hajnalban a parlament a hároméves "nyelvvizsga-amnesztiát", két nappal az új felsőoktatási törvény zárószavazása előtt ismét átírhatják a könnyített diplomaszerzésről szóló passzusokat. Hogy milyen külön vizsgát kell majd tenni, arról itt olvashattok.

Az Országgyűlés honlapján közzétett módosítás szerint ez a jog az egységes javaslat szerint úgy szabályozott, hogy az önköltséges hallgató csak az állami ösztöndíjas képzésre kérheti átsorolását, míg a magyar állami részösztöndíjasra nem. A módosító indítvány az önköltséges hallgatók átsorolási szabályozását ezért pontosítja.

Módosító javaslatot nyújtott be arról is, hogy kedvezménytörvény hatálya alá tartozó magyar állami részösztöndíjjal támogatott vagy önköltséges képzésben részt vevő hallgatók magyarországi tartózkodásukkal és tanulmányaikkal kapcsolatos költségeik részben vagy egészben történő megtérítését, külön jogszabály szerint, pályázat útján igényelhetik.

Módosító javaslatot adott be az oktatási bizottság is, ebben rögzítenék: a kormány feladata meghatározni, hogy az egyes képzésekre milyen szintű érettségi vizsga a felvétel feltétele.

A javaslat értelmében alapképzésre és osztatlan képzésre történő felvétel feltétele az érettségi vizsga sikeres teljesítése, feltétele lehet meghatározott szintű nyelvtudás, valamint egészségügyi, szakmai, pályaalkalmassági vizsgálat.