szerző:
Eduline

Kevesebb képzésre jelentkezhetnek jövőre a felvételizők: a brit egyetemek és főiskolák összesen ötezer szak...

Kevesebb képzésre jelentkezhetnek jövőre a felvételizők: a brit egyetemek és főiskolák összesen ötezer szak megszüntetését jelentették be. Az intézmények a várható költségvetési megszorítások és a háromszorosára emelkedő tandíjak miatt döntöttek úgy, hogy csökkentik a képzések számát – adta hírül a Daily Mail.

A London Metropolitan University 60 százalékkal kevesebb képzést indít jövőre
©

Míg a tavalyi felvételizők több mint 43 ezer képzés közül válogathattak, 2012 szeptemberében már 12 százalékkal kevesebb, csupán 38 ezer szak indul el az egyetemeken és főiskolákon. A „Mickey Mouse-szakoknak” csúfolt képzésekkel – ilyen például a „Karibi-tanulmányok” – nehéz elhelyezkedni, nincs igazi munkaerő-piaci értékük. Az egyetemek ezért inkább az olyan tradicionális szakokra várják a hallgatókat, mint például a kémia és a történelem.

A London Metropolitan University 60 százalékkal kevesebb képzést kínál jövőre, az intézményben több filozófiai és előadóművészeti szak is megszűnik. A University of East Anglia pedig bejelentette, hogy kénytelen bezárni zenei tanszékét, amely 1960 óta működik. Diákok ezrei hagyják félbe az egyetemet a horribilis tandíjak miatt – összefoglalónkat itt olvashatod.