szerző:
Eduline

Hol adják el a legtöbb csokoládét, miért bólogatnak mindenre a bolgárok és hány Michelin-csillagos étterem van Párizsban?

©

A Spanyolországba és Portugáliába készülő erasmusosoknak fel kell készülniük a furcsa vendéglátási szokásokra. Spanyol vacsoravendégeitek valószínűleg legalább fél órát késni fognak, ott ugyanis ez az illendő, a portugál asztalokon pedig ne keressetek só- és borsszórót, az utóízesítéssel megsértenétek a szakácsokat.

A skandinávok nagyon szeretnek lazítani, és ezekre az alkalmakra külön szavaik is vannak. Ha Svédországban meginvitálnak egy "fikára", akkor kávézásra készüljetek, a dánoknál pedig a "hygge" annyit tesz, hogy csak ücsörögnek a szeretteik, barátaik körében.

A világon a legtöbb csokoládét mindössze pár száz négyzetméteren adják el, ez a hely pedig nem más, mint a brüsszeli repülőterek. Ki ne vásárolna belga csokit a hazaútra és ajándékba?

A leghosszabb helységnevet Walesben találjátok, ahol egy falut úgy hívnak, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, ami körülbelül annyit tesz, "A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom". Emellett Finnországban elmehettek a Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä nevű lápvidékre, Lengyelországban pedig Siemieniakowszczyzna-ba.

A világ legvidámabb temetője Romániában, Szaploncában található. A Kolozsvártól körülbelül 2-3 órás autózással elérhető település temetője az UNESCO világörökségének része.

Ha szeretitek a középkori hangulatot, mindenképp Németországba menjetek, itt ugyanis egyes becslések szerint körülbelül húszezer kastély, palota és vár található. Egy ilyen területen nem csoda, hogy a Grimm fivérek bőven tudtak hátborzongató történeteket gyűjteni.

Csak óvatosan a bólogatással Bulgáriában! Itt a bólintás az egyet nem értés, a fejcsóválás pedig az egyetértés jele. "Szerencsére" a bolgárok néha megpróbálnak alkalmazkodni, és bólintanak, ha egyetértenek.

London nevezetes a metróhálózatáról, de azt valószínűleg nem gondolnátok, mennyit járnak emiatt a mozgólépcsők: összeadva azt, amennyit egy hét alatt utazni lehet London összes mozgólépcsőjén, kétszer meg lehetne kerülni a világot.

A nagyvárosokban a nemzeti étel nem mindig az, amire gondolnátok. Berlinben például sokkal több a kebabos, mint Isztambulban. Erasmusszal külföldre? Ezeket a sütiket próbáljátok ki.

A legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező európai város természetesen Párizs, majd ezt követi London, a nápolyi partvidék és Brüsszel. Ehhez az eredményre Párizsnak összesen 116 csillagra volt szüksége: 10 háromcsillagos, 16 kétcsillagos és 56 egycsillagos étterem van a francia fővárosban. Itt a lista: ezek a magyar erasmusosok kedvenc egyetemei.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!