szerző:
Eduline

Ismerniük kell az új technológiákat, kapcsolatot kell tartaniuk a kivitelezőkkel, tesztelési eljárásokat és terveket kell kidolgozniuk - többek között ilyen feladataik vannak a termeléstámogató villamosmérnöknek. De milyen ismeretekkel, készségekkel kell rendelkezniük? Utánajártunk.

"Folyamatosan figyeli a termékkel kapcsolatos változásokat, lépést tart az új szabványokkal a vásárlói visszajelzéseket is figyelembe véve. Elengedhetetlen, hogy a próbagyártást is figyelemmel kövesse" - mondja Csaba, az Óbudai Egyetem villamosmérnök szakos hallgatója, akit arról kérdeztünk, milyen feladatai lehetnek egy termeléstámogató villamosmérnöknek az autóiparban. "Ha probléma lenne egy termékkel, a hibákat alaposan ismernie kell, hogy a lehető legoptimálisabb módon tervezhesse meg a javított változat gyártását" - magyarázza.

"Szerintem is a gyártással kapcsolatos folyamatokkal foglalkozik a termeléstámogató villamosmérnök. A tervezés, a vezérlés és a folyamatos kapcsolattartás a gyártókkal mind az ő feladatai közé tartozik. Ezért valószínűleg utaznia is kell időnként" - teszi hozzá Attila, aki szintén az Óbudai Egyetem villamosmérnök hallgatója.

Munkakörök és feladatok: mi van az álláshirdetések mögött?
Több állásbörzén jártatok már, regisztráltatok a nagyobb álláskereső oldalakon, ezért nap mint nap különböző álláshirdetések landolnak az e-mailjeitek között, de - műszaki vagy gazdasági végzettségetek ellenére - nem tudjátok, pontosan milyen feladatai vannak egy stratégiai beszerzőnek, egy termeléstámogató mérnöknek, egy HR generalistának vagy éppen egy munkavédelmi mérnöknek? Új cikksorozatunkkal segítünk eligazodni az olykor-olykor kacifántos nevű pozíciók, munkakörök világában - ebben Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája lesz segítségünkre, akit arra kértünk, segítsen annak megfejtésében, milyen munkakörökre jelentkezhetnek a műszaki és gazdasági diplomások az autóiparban.

De vajon jól tudják? Ladányi Krisztinát, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistáját kértük meg arra, segítsen megérteni, milyen feladatokat kell ellátniuk a termeléstámogató villamosmérnököknek. "Ők ellenőrzik és fejlesztik a gyártóberendezéseket, koordinálják, ellenőrzik a gépek, berendezések módosításait és bevezetését, tervezési és kivitelezési feladatokat egyaránt ellátnak" - magyarázza.

Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája

A toborzási specialista hozzáteszi: ezeknek a szakembereknek a feladata a kivitelezőkkel való kapcsolattartás, koordinálás, ellenőrzés, de ők tartják a kapcsolatot a külföldi partnerekkel és a belső szervezeti egységek illetékeseivel. "Tesztelési eljárásokat és terveket kell kidolgozniuk és összeállítaniuk, ellenőrizniük a laborméréseket, kalibrálásokat, hitelesítési méréseket, ki kell értékelniük a mérési eredményeket, de a műszaki dokumentációkészítés, a műszaki feladatokkal kapcsolatos adatszolgáltatás is a feladataik közé tartozik" - mondja.

Éppen ezért a termeléstámogató villamosmérnöknek ismernie kell az új technológiákat, projektmenedzsment ismeretekkel kell rendelkeznie. Elvárás a villamosmérnök végzettség és a középfokú angol nyelvtudás, a kreatív és önálló munkavégzés, Ladányi Krisztina szerint emellett az is fontos, hogy megbízhatóan végezze a munkáját, "akkor fogja jól érezni magát ebben a pozícióban, ha szeret a részletekig belemenően foglalkozni a feladatokkal, képes folyamatok, projektek vezetésére".