szerző:
Eduline

Hogyan nézne ki egy munkanapotok, ha valamelyik autóipari vállalat beszállító fejlesztő mérnökeként dolgoznátok? Milyen feladatokat kellene megoldanotok, milyen tulajdonságokkal és ismeretekkel kell rendelkeznetek, ha ilyen pozícióra pályáztok? Utánajártunk.

Beszállító fejlesztő mérnök? Kacifántos nevű pozíció, még ha külön-külön mindegyik szót értjük is. Az Eduline szerkesztősége két végzős egyetemistát kérdezett meg arról, szerintük milyen feladatokat látnak el ezek a szakemberek.

Beszállító fejlesztő mérnökök: ilyen feladataik vannak

"Azt hiszem, akik ilyen munkakört töltenek be, folyamatosan új dolgokkal ismerkednek meg, elengedhetetlen, hogy különböző kiállításokon, nemzetközi expókon vegyenek részt. Kreatív munka, amelyhez hozzátartozik az utazás és az irodai munka, a folyamatos tervezés is" - mondja Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem gépészmérnök szakosa, aki úgy látja, ezeknek a szakembereknek tényleg tudniuk kell csapatban dolgozni, esetükben a "jó csapatjátékos" nem csupán egy elcsépelt fordult az önéletrajzban.

A szegedi egyetem hallgatója szerint a gyors munkavégzés is elvárás lehet, a fejlesztők - bármilyen területen, bármilyen termékkel dolgoznak is - ugyanis mindig versenyt futnak az idővel. Az Eduline-nak nyilatkozó egyetemisták szerint a beszállító fejlesztő mérnökök alapos műszaki ismeretekkel rendelkeznek, Péter, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója szerint emellett komoly gazdasági, logisztikai, üzleti tudással is kell bírniuk, ahogy ismerniük kell a felhasznált alkatrészeket, termékeket is.

Munkakörök és feladatok: mi van az álláshirdetések mögött?
Több állásbörzén jártatok már, regisztráltatok a nagyobb álláskereső oldalakon, ezért nap mint nap különböző álláshirdetések landolnak az e-mailjeitek között, de - műszaki vagy gazdasági végzettségetek ellenére - nem tudjátok, pontosan milyen feladatai vannak egy stratégiai beszerzőnek, egy termeléstámogató mérnöknek, egy HR generalistának vagy éppen egy munkavédelmi mérnöknek? Új cikksorozatunkkal segítünk eligazodni az olykor-olykor kacifántos nevű pozíciók, munkakörök világában - ebben Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája lesz segítségünkre, akit arra kértünk, segítsen annak megfejtésében, milyen munkakörökre jelentkezhetnek a műszaki és gazdasági diplomások az autóiparban.

Jól tippeltek az Eduline által megkérdezett egyetemisták? Hogyan néz ki egy beszállító fejlesztő mérnök munkanapja, milyen feladatai vannak? Erről kérdeztük Ladányi Krisztinát, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistáját. "Részt vesz az új termékek fejlesztési, gyártási folyamatában, a minőségi eredményekre vonatkozó adatok regisztrációja és elemzése is a feladatai közé tartozik, riportokat és kimutatásokat készít, és egyéb adminisztratív feladatokat is ellát" - sorolja a szakember, hozzátéve: ezek a kollégák teljes egészében átlátják például egy autóipari vállalatban zajló folyamatokat, a problémákat nemcsak felismerik, hanem megoldási javaslatokkal is előállnak.

Kiváló szervezőkészség, precizitás, kiemelkedő autós műszaki ismeretek - többek között ilyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie annak, aki ilyen pozícióra pályázik. "A minőség elsődleges fókusz a számára, az se baj, ha a papírján az áll, hogy gépészmérnök, és mindezt a világ elsőszámú kommunikációs nyelvén is megszólaltatja" - mondja Ladányi Krisztina. A toborzási szakértő szerint az autóipari minőségirányítási rendszert is ismernie kell, auditori vénával rendelkezik, mégis a csapat szerves része, "a vállalat által elvárt követelményeknek való működést határozottan és magabiztosan, de ugyanakkor támogató módon tudja érvényesíteni a partnercégek esetében".

Milyen egyéb készségekkel, ismeretekkel és (nem utolsó sorban) papírral kell rendelkeznetek ehhez a pozícióhoz? Jöjjön egy gyors checklist:

Hatból hat? Akkor ez a nektek való munkakör