szerző:
eduline/mti

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerint nem okoz fennakadást a felsőoktatási intézmények életében az új...

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerint nem okoz fennakadást a felsőoktatási intézmények életében az új törvény vezetőváltásra vonatkozó rendelkezése. Bódis József pénteken azt mondta: a rendelkezés életbe lépéséig több mint egy és negyed év van, addig az egyetemek, főiskolák fel tudnak készülni az új szabályra, le tudják bonyolítani a rektorválasztásokat is. Az MRK elnöke jelezte: a felsőoktatási törvény kidolgozásakor is ez a korhatár szerepelt, s korábban is ez volt a szabály.

Annyi történt - folytatta -, hogy mivel kicsit félreérthető a törvényi megfogalmazás, a felsőoktatási helyettes államtitkár egy értelmező levelet juttatott el az intézményekhez. Ennek értelmében távozniuk kell a posztról azoknak, akik 2013. június 30-ig töltik be 65. életévüket, akik jövő év júniusa után lesznek 65. esztendősek, születésnapjuk betöltésével adják át a stafétabotot. Bódis József azt mondta, hogy a szabályozás mintegy tucatnyi rektort érint majd. 

Az eduline csütörtökön ismertette Kis Norbert felsőoktatásért felelős államtitkár intézményvezetőknek küldött levelét, amelyben emlékeztetett, nem csak a bíráknak, hanem a rektoroknak is távozniuk kell 65 éves korukban.

A döntés egyik vesztese Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem 66 éves rektora, akinek 2014-ig szól a megbízatása, de életkora miatt 2013 júniusában mindenképpen elveszíti rektori posztját.

A felsőoktatási törvény szövegszerűen azt rögzíti "2013. június 30-án megszűnik a 2005. évi felsőoktatási törvény 96. § (5) és (10) bekezdése alapján második alkalommal hosszabbított vagy a hatvanöt éves életkoron túlnyúló magasabb vezetői megbízás".