szerző:
Eduline

Nyílt levelet tettek közzé a BME oldalán, melyben az egyetem egysége mellett foglaltak állást a dékánok. A gazdasági kar vezetőjét nemrég kirúgták, mert állítólag kifogásolta a kar helyzetét, ráadásul állítólag a GTK kiválását is szerette volna.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorhelyettesei és dékánjai az intézmény 235 éves hagyományaihoz hűen fontosan tartják az egyetem egységét, a nyugodt oktató- és kutatómunka biztosítását - ez áll egy ma kiadott közleményben az egyetem hivatalos oldalán, nem sokkal az esti tüntetés előtt.

Az egyetem elég egyértelmű állásfoglalást tesz, amikor azt írják: a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) volt dékánja a Kar BME-ből való kiválását készítette elő, veszélyeztetve a BME egységét, kockáztatva az egyetemünk korábbi vezetői által nagy körültekintéssel felépített struktúrát. "Elítélünk minden, az egyetem integritását veszélyeztető ilyen cselekedetet, feszültségkeltést és félretájékoztatást" - írták.

Mint ismert, Józsa János rektor múlt héten eltávolította a gazdasági kar dékánját. A kari HÖK emiatt hat pontban foglalta össze követeléseit a rektor felé, amit a Facebook-oldalukon tettek közzé a mai tüntetés előtt. Ma öt órakor találkoznak a gazdasági kar diákjai, akik az egyetem vezetésével, és a kar helyzetével elégedetlen dékán, és a kari függetlenség mellett demonstrálnak (az eseményt az Eduline-on élőben követhetitek).

A rektorhelyettes és a dékánok nevében született levél utal a mai demonstrációra, mikor arról ír, "kérjük a hallgatókat és a munkatársakat, hogy legyenek türelemmel és őrizzék meg nyugalmukat és méltóságukat a kialakult helyzet rendezéséig".