szerző:
Eduline

Tovább erősítette a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kivételezett helyzetét, hatalmas versenyelőnybe juttatva más egyetemekhez képest. Az NKE ugyanis mostantól kezdve nincs a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz kötve, így akár indíthat olyan szakokat is, amiket a bizottság rendre elkaszált itthon.

A közszolgálati egyetemnek lehet, amit senki másnak
©

Az Átlátszó blog írt arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet hatalmas versenyelőnybe juttatta a kormány azzal, hogy már nem kötik a Magyar Akkreditációs Bizottság véleményéhez az új képzések indítását. Többek között olyan szakokat és doktori iskolákat is elindíthatnak így, amelyeket az MAB korábban elkaszált itthon.

A 2015. évi XIII. törvény teszi lehetővé a bizottság megkerülését, ám más hazai intézményeknek továbbra is kötelező beszerezni a MAB szakértői véleményét képzések indításakor.

Még több infó a közszolgálati egyetemről

Átalakul a közszolgálati egyetem, itt vannak a részletek

Újabb átalakítás: a közszolgálati egyetem felé terelnék a hallgatókat

Hány diák kerülhet be 2015-ben a közszolgálati egyetemre?

Új karon indul oktatás februártól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Mennyit lehet keresni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diplomájával?

Tilos a miniszoknya, a sportcipő és a strandpapucs a közszolgálati egyetemen

A MAB megkerülésével a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elindíthatja a rendészettudományi doktori iskolát, amelyet már többször megpróbált átjuttatni a bizottságon. Az új törvény fontos pontja, hogy az az intézmény, amely korábban már részt vett szakvélemény készítésében, az új eljárásba nem vonható be, így az említett doktori iskola esetében a MAB kizárásra kerülne a törvény 2015. július 1-jei hatályba lépését követően.

2013-ban azért nem adott szabad utat a MAB a doktori iskola elindítására, mert kifogásolta, hogy a rendészeti vezető mesterszak tartalma megfelel-e a rendészettudomány elméleti igényű művelésével szemben támasztott követelményeknek, olyan mesterképzésnek, ami a rendészettudomány elméleti műhelyeként szolgálna. A MAB ebből a szempontból aggályosnak találta, hogy a szükséges tudományos hátteret az intézményben kizárólag a létező rendészeti vezető mesterszak biztosítsa, ezért nem támogatta, hanem további rendészetelméleti mesterszak elindítását ajánlotta az NKE-nek – írta az Átlátszó.

Itt olvashatod a legfrissebb cikkeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!