szerző:
Eduline

Itthoni karriert kínál a kormány a Nagy-Britanniában végzett magyaroknak, ám a felmérések szerint nem azért mennek el, hogy aztán egy percet se dolgozzanak kint.

©

A kormány Nagy-Britanniában tartott karriernapokat kint tanuló magyar egyetemisták számára. Az MTI beszámolója szerint a találkozót a Cambridge-i Magyar Diákszövetség szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozó Új Nemzedék Központ (ÚNK) támogatásával és együttműködésével.

Novák Katalin, aki jelen volt a vasárnapi cambridge-i rendezvényen is, a konferencia tapasztalatait összegezve az MTI-nek elmondta: a részt vevő vállalatok képviselői bemutatták, milyen sok Magyarországon a karrierlehetőség, így a Nagy-Britanniában tanuló egyetemistáknak érdemes mérlegelniük a magyarországi elhelyezkedés lehetőségét is, amikor szakmai jövőjükről döntenek. Nagy nemzetközi cégek is jelen vannak az országban, és sokan várják a tehetséges, nyelvet beszélő, világot látott magyar fiatalokat.

Bár a konferencia a beszámoló szerint teltházas volt, kérdéses, hogy mennyi fiatal tér haza, legalábbis a felmérések fényében nehéz dolga van a kormánynak.

Nemrég írtunk egy kutatásról, mely arról kérdezte a középiskolásokat, hogy miért mennének külföldi egyetemre. A nyilatkozó diákoknál a legfontosabb érvek a magasabb várható jövedelem és a könnyebb elhelyezkedés volt. Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy a diplomaszerzés utáni karrierjüket is kint képzelik el.

Ráadásul egy friss Tárki-felmérés szerint a diákoknak 67 százaléka vágyik külföldre, de a diplomások (akik jellemzően hamarabb és jobb fizetéssel helyezkednek el, mint akik nem szereztek felsőfokú végzettséget) közül is minden ötödik fiatal elhagyná az országot.