szerző:
Eduline

Safety first - ez a mottója a munkavédelmi mérnököknek. De milyen feladataik vannak, milyen ismeretekkel és tulajdonságokkal kell rendelkezniük? És kiből lesz jó munkavédelmi mérnök? Utánajártunk.

"Terepen is kell lenni, de időnként az irodában is végezni kell a feladatokat" - szögezi le Dávid, a győri Széchenyi István Egyetem gépészmérnök hallgatója, amikor arról kérdezzük, hogyan képzeli el egy munkavédelmi mérnök munkanapját. "Az irodában az adminisztratív feladatok, adatok, időpontok egyeztetése miatt kell időt töltenie, de a munkavédelmi előírások betartását az adott gyárban, cégnél vagy építkezésen kell ellenőriznie" - teszi hozzá.

"Szerintem munkaideje nagyobb részét inkább a gyártósor környékén tölti" - veti közbe Norbert, aki szintén a győri egyetemen tanul mérnökhallgatóként. "A gyártósornál ellenőrzi a biztonsági előírások betartását, például a munkavédelmi eszközök használatát, a gépek biztonságos üzemelését. Valószínűnek tartom, hogy a dolgozók munkavédelmi oktatásában is részt kell vennie" - teszi hozzá.

Munkakörök és feladatok: mi van az álláshirdetések mögött?
Több állásbörzén jártatok már, regisztráltatok a nagyobb álláskereső oldalakon, ezért nap mint nap különböző álláshirdetések landolnak az e-mailjeitek között, de - műszaki vagy gazdasági végzettségetek ellenére - nem tudjátok, pontosan milyen feladatai vannak egy stratégiai beszerzőnek, egy termeléstámogató mérnöknek, egy HR generalistának vagy éppen egy munkavédelmi mérnöknek? Új cikksorozatunkkal segítünk eligazodni az olykor-olykor kacifántos nevű pozíciók, munkakörök világában - ebben Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája lesz segítségünkre, akit arra kértünk, segítsen annak megfejtésében, milyen munkakörökre jelentkezhetnek a műszaki és gazdasági diplomások az autóiparban.

Első a biztonság!

Többé-kevésbé jól tippeltek az Eduline által megkérdezett egyetemisták - de az általuk elmondottaknál jóval sokszínűbb ez a munkakör. Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája azt mondja, a munkavédelmi mérnökök egyik feladata valóban a gyár szintű munkavédelmi oktatások készítése, valamint a belépő munkavállalók oktatása, de emellett nyomon kell követniük a munkavédelmi jogszabályok változásait, a módosításokról tájékoztatniuk kell a vezetőséget, és javaslatokat kell kidolgozniuk arra, hogyan felelhet meg a vállalat az új szabályoknak.

Ladányi Krisztina, a Magyar Suzuki Zrt. toborzási és kiválasztási specialistája

"Fontos feladat a biztonsági szempontú bejárások szervezése és végrehajtása a gyár egész területén, az üzemi biztonsági megbízottak szakmai koordinációja, a kockázatértékeléskor feltüntetett intézkedések végrehajtásának koordinálása, aktív részvétel a veszélyforrások feltárásában, továbbá a javító intézkedések kidolgozása, végrehajtása is” - sorolja Ladányi Krisztina.

De vajon ki a megfelelő jelölt erre a pozícióra? Elvárás a szakirányú - munkavédelmi szakmérnök, szakember - végzettség, a középszintű angol nyelvtudás, a precíz és felelősségteljes munkavégzés, a jó együttműködő-képesség és az elhivatottság, "aki nem kockáztat feleslegesen, nem megy el a részletek mellett, könnyen megtalálja a hibát a dolgokban, és érdeklik az új technológiák, innovatív megoldások" - teszi hozzá a toborzási specialista.