szerző:
Eduline

Heti több mint ötezer font, vagyis 2,2 millió forint a londoni Fountain House egy-egy lakásának a bérleti díja, amelyeket főleg külföldi diákok vesznek ki. Sok diák közben küszködik az albérletárak emelkedése miatt - írja a Guardian.

Havonta 21 ezer fontért (9 millió forintért) bérli egy amerikai diák a London Mayfair városrészében található Fountain House egyik lakását, amíg a London College of Fashionre jár. Ez a brit főváros legdrágább ''diákszállása'' - írja a Guardian.

A háromszobás apartman három szinten helyezkedik el, amelyeket üveglépcső köt össze. A fürdőben kőpadló, a földszinten pedig 24 órás portaszolgálat várja a beköltözőket. Az épületeket sokáig irodaként használják, a környéket most alakítják újra lakóövezetté.

Egy friss felmérés szerint Londonban 67 500 külföldi hallgató tanul, és havonta 1,36 milliárd fontot (583 milliárd forintot) költenek megélhetésre. A luxuslakások piaca az utóbbi években kezdett felfutni, amelyeket főleg a gazdag külföldi diákok szülei bérelnek ki, egy évre előre. Ijesztő valóság: egyedül élni nem is olyan buli, mint hitted.

A lakások kívülről...
©
... és belülről
©

A lakásokat kezelő ingatlanügynökség adatai szerint az érdeklődők 80 százaléka az Egyesült Államokból, a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából érkezik, hogy a London College of Fashionön, a Westminster University-n vagy a London School of Economics and Political Science-n tanuljon.

Ironikus, hogy nemrég az országos diákszövetség, a National Union of Students jelezte: lakhatási válság van a hallgatók körében, mivel három év alatt negyedével nőttek az albérletárak, a befektetők pedig a szerényebb szállások helyett inkább luxusapartmanokat kínálnak. Az egekbe szöktek az albérletárak: ennyit kell fizetni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!