szerző:
Eduline

Pillanatok alatt kiderül, hogy került-e kábítószer az italukba.

A Nebraska University és a connecticuti Wesleyan University két hallgatója olyan szívószálakat fejlesztett, ami azonnal kimutatja, hogy kevertek-e valaki italába GHB-t, ketamint vagy Rohypnolt. A nemi erőszakszerekként ismertté vált drogok, főleg a GHB utólag nagyon nehezen kimutatható, ami sokszor akadályát jelentik az erőszakos bűncselekmények felderítését. A szívószál olyan indikátort tartalmaz, ami egy kavarással azonnal elszíneződik, amint a szerekkel találkozik - írja a Journal Star.

Ilyen, mikor egy egyetem elkezdi megfelelően kezeli a nemi erőszakot

Brenda Tracyt egy egyetemi buliban négy hallgató erőszakolta meg, de hiába tett feljelentést is, az ügyből végül nem lett semmi. Évekkel később az egyetem bocsánatot kért, majd átfogó programot alkotott.

Stacie Skaff és Gwen Plouzek egyetmisták SipSafe nevű fejlesztése még a baj előtt diszkréten jelez. Ennek köszönhetően nem csak a nemi erőszakot lehet megakadályozni, hanem magát a kísérletet elkövetőt is könnyebb azonosítani, hiszen a szerek hatása komoly emlékezetvesztéssel is jár, ami miatt sokszor nehéz elkapni az elkövetőket.

Az Egyesült Államokban komoly problémát jelentenek az egyetemeken a nemi erőszakos bűncselekmények, szinte nem telik el hónap komolyabb botrány nélkül. A legnagyobb gondot a GHB okozza, ugyanis legálisan beszerezhetők azok az alkotóelemek, amit alkohollal keveredve a kábító hatást eredményezik.

A témában ajánljuk
Vége: Kilenc évet kapott a gólyatábori erőszakoló
Kamuzott és gyerekekre vigyázott a gólyatábori nemi erőszak után eltiltott HÖK-elnök

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!