szerző:
MTI

A Kaposvári Egyetem fontosságát és az intézményhez tartozó, átadás előtt álló PET-centrum jelentőségét hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Kaposváron.

A miniszter Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester meghívásának eleget téve az egyetem fejlesztési terveiről tájékozódott. "A Kaposvári Egyetem olyan fejlődő egyetem, amelyre nagy szükség van a magyar felsőoktatásban" - mondta Balog Zoltán az egyetem épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Közölte: az egyetem rektorában jó partnerre találtak a szükséges átalakításokhoz, a "profiltisztításhoz". A szaktárca segítséget nyújt azoknak a szakoknak az erősítéshez, amelyekre szükség van a régióban - tette hozzá. Példaként említette: az egyetem vezetésével megállapodtak abban, hogy ősztől önálló szakként elindítják a lótenyésztéssel kapcsolatos agrárismeretek oktatását.

Balog Zoltán a PET-centrumról szólva kiemelte: nemcsak a városnak, hanem az egész Dunántúlnak fontos, hogy minél előbb elkezdjen működni. Mint mondta, bízik abban, hogy a következő kormányülés után bejelentheti: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár befogadja és finanszírozza ezt a fajta vizsgálatot. 

A kaposvári PET-centrumban - amelyet a tervek szerint március végén adnak át - alkalmazandó módszernek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége. A pozitronemissziós tomográfia a komputertomográffal (CT-vel) készített sorozat-röntgenfelvétellel szemben nemcsak a szervek anatómiájáról (térbeli struktúrájáról) ad információt, hanem a szövetek megváltozott anyagcseréjéről is, így segítségével kimutathatók egyebek között a daganatos elváltozások.