szerző:
eduline/mti

Hihetetlen áttörést értek el a Pécsi Tudományegyetemen: ezentúl képesek lesznek előre jelezni, hogy a mesterséges megtermékenyítés során sikeres lesz-e a terhesség.

©
A projektben részt vevő kutatócsoportok olyan molekuláris biomarkerek azonosítását végezték el, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelzik a sikeres terhesség kialakulásának valószínűségét.

„Az eredmények rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a minták diagnosztikai vizsgálatára" - írják.

A PTE kutatócsoportja számos hazai és nemzetközi intézménnyel alakított ki együttműködést azzal a céllal, hogy a birtokába kerüljön a speciális, klinikai célokra is alkalmas chiptechnika megvalósításának technológiája.

A nyolc hónapon át tartó kutatás az Európai Szociális Alap 299,2 millió forintos, európai uniós támogatásával valósult meg. A közleményben úgy fogalmaztak: a magyarországi és a fejlett világbeli negatív demográfiai változások "időzített bombát jelentenek társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt".