szerző:
Eduline

Az egyik nőt megütötte az egyetemi bulin, de a bíró szerint ennek ellenére akár bele is egyezhetett a lány a szexbe. Újra felháborította az egyetemi közösségeket (is) egy bírósági döntés.

©

Nemrég óriási botrányt okozott az Egyesült Államokban Brock Turner esete. Az egykori stanfordi diák egy egyetemi bulin megerőszakolt egy nőt, de a bíró nem rótt ki rá letöltendő börtönt, mivel nem akarta tönkretenni ígéretes sportolói karrierjét.

Most egy hasonlóan bicskanyitogató eset váltott ki komoly tiltakozást a közösségi oldalakon. A 22 éves John P. Enochs csak egyetlen éjszakát töltött börtönben annak ellenére, hogy a gyanú szerint két nőt is megerőszakolt. Most úgy tűnik, megússza az esetet egy év próbaidővel, miután azt elismerte, hogy egyik áldozatát megütötte, de a szexuális erőszak vádját visszautasította.

Pedig két áldozat is vallott Enochsra. Egyiküket még 2015-ben erőszakolhatta meg egy egyetemi bulin, egy másikat pedig két évvel korábban, szintén egy egyetemi rendezvény alkalmával. Bár az bizonyítható, hogy testi kapcsolat volt a gyanúsított és a nők között, az utóbbiak alkoholos befolyásoltságára hivatkozva a bíró nem látta bizonyítottnak, hogy valóban erőszak történt.

Így viszont csak egy komoly sérülést nem okozó ütés miatt ítélték el a férfit, ami nem is bűncselekmény, csupán szabálysértés.

A bírósági döntésen még Enochs egykori egyeteme, az Indiana University is megdöbbent. Az egyetem egyik női szervezetének vezetője szerint félelemkeltő, hogy egy ilyen komoly, és szerinte elég egyértelmű ügyben nem kapott megfelelő mértékű büntetést az elkövető.

(New York Times)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!