szerző:
Eduline

Egy ELTE-s oktató a legnépszerűbb science fiction filmekkel hozná közelebb az egyetemistákhoz a politikát.

©

Érdekesebbé és közérthetőbbé szeretné tenni a politikát, ezért indította el a "Politika és science fiction" című egyetemi kurzust Dr. Tóth Csaba politológus, aki 2003 óta tanít az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében - írja az Index. Az oktató szerint a Star Wars és a Star Trek közérthető politológiai elemzése közelebb hozhatja sci-fi iránt rajongó, ugyanakkor apolitikus egyetemista korosztályhoz a jelenlegi politika elemzését.

"A fiatalok nem ismerik fel, hogy a kedvenc hőseik, Leia hercegnő vagy Padmé is politikusok, hiszen politikai szerepet vállaltak egy elnyomó rendszerrel szemben" - magyarázta Tóth Csaba. Ehhez hasonlóan politikai szerepet vállal Katniss Everdeen is, az oktató viszont hozzátette, hogy a politika mint kategória olyan negatív megítélésű, hogy nem szívesen hívják őket politikusnak. A kurzus mellett hozta fel továbbá azt is, hogy például Palpatine hatalomra kerülésével egyszerűbb bemutatni a demokrácia átcsapását diktatúrába, mint Hitleren demonstrálni ugyanezt.

A kurzust 30 fő számára hirdették meg, ami hihetetlenül gyorsan be is telt. A diákoknak év végén egy 15-20 oldalas beadandót kell írniuk, ha pedig megfelelő számú színvonalas dolgozat érkezik, Tóth Csaba tervei szerint egy itthon egyedülálló, sci-fi témájú politikatudományi tanulmánykötetben jelentetnék meg őket.

Campus Life

Öt film, amit meg kell néznetek februárban

Itt a legújabb kihívás: olvassatok el 50 könyvet egy év alatt

Íme öt könyv, amit érdemes elolvasnod

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!