szerző:
Eduline

Hiába végeztek neves egyetemeken, a hallgatók akár ingyen is hajlandóak munkát vállalni Nagy-Britanniában – derül ki...

©

Hiába végeztek neves egyetemeken, a hallgatók akár ingyen is hajlandóak munkát vállalni Nagy-Britanniában – derül ki egy friss felmérésből. Sőt, a pályakezdők nagy része kifejezetten gyakornoki pozícióban szeretne kezdeni a munkaerőpiacon, hogy a végzettségének megfelelő helyen dolgozzon, majd fokozatosan feljebb lépkedjen a ranglétrán – írja a The Guardian.

A felsőoktatási statisztikai hivatal több mint húszezer diákot kérdezett meg karrierterveiről. A friss diplomások fele azt válaszolta, hogy teljesen ingyen is dolgozna, ha a karrierje szempontjából hasznosnak találná az adott munkakört, negyven százalékuk pedig egészen alacsony fizetésért vállalná a munkát.

A brit országos diákönkormányzat alelnöke, Danielle Grufferty szerint azonban a munkaadók alaposan kihasználják a tapasztalatlan pályakezdőket. „Törvénytelen fizetés nélkül dolgoztatni az alkalmazottakat. A kormány dolga lenne, hogy ellenőrizze, mindenhol kifizetik-e a dolgozóknak legalább a minimálbért” – mondta.

„Az ingyenmunkát csak azok engedhetik meg maguknak, akiknek nincsenek anyagi gondjaik, esetleg a szüleik még az egyetem elvégzése után is támogatják őket. Emellett nem garantált, hogy a gyakornoki idő után állást is kapnak az adott cégnél a pályakezdők” – tette hozzá az alelnök. Az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet: a diplomás pályakezdők fele nem talál állást a szakmájában, ezért alacsonyabb beosztásban dolgozik, mint a végzettsége indokolná – összefoglalónkat itt olvashatod.