szerző:
B.A.

A nagy fesztiválok után a kisebb nyári bulikat vesszük szemügyre. Van itt rockabilly-hétvégétől vízparti metálösszejövetelen és elektropartin át az utcazenéig és az összművészeti rendezvényig minden – a közös bennük, hogy bizonyos értelemben mind ínyenceknek valók.

B My Lake

Mikor? Augusztus 18-20.
Hol? Balatonvilágos, Club Aliga Camping
Mennyiért? Napijegy: augusztus 1-ig 8500, utána 9990; bérlet augusztus 1-ig 15990, utána 19990 Ft
Kinek? Azoknak, akiknek egy elektronikus zenei fesztivál körülbelül 100 darab elektronikus zenei előadót jelent, mindenféle pop-, hiphop- és még ki tudja, milyen irányú kilengések nélkül, egy rakás kevésbé neves, de izgalmas fellépővel.
Ízelítő a programból: John B, Josh Wink, Carl Craig, Extrawelt, Moonbootica
Amit máshol nem kapsz meg: megkapod ugyanezt, de a horvát tengerpartig kell érte utaznod. Itthon ugyanis ez lesz az első igazi strandolós partifesztivál, aminek a célközönség szerint nyilván nagyon itt van már az ideje.
További infó

Lakeside Rock & Roll and US Car Weekend

Mikor? Július 4-7.
Hol? Agárd, Park Camping
Mennyiért? Hétvégi bérlet: 5500, négynapos bérlet: 9000 Ft
Kinek? Mindazoknak, akiknek a zene és egy kicsit a világ is megállt az 1950-es évek Amerikájában, vagy legalábbis éreznek valamilyen fokú vágyakozást, érdeklődést a rock and roll hőskora iránt. A teljes harci díszben érkező rockabilly-rajongók mellett a civilek is nyugodtan próbálkozhatnak, nappal a strandon még látszatra sem lesz olyan nagy a különbség a táborok közt, és amúgy is szívesen látnak mindenkit.
Ízelítő a programból: Graham Fenton, Jungle Tigers, Rockin' RockCats, Sonny and His Wild Cows
Amit máshol nem kapsz meg: pajeszból, kacsasegg-frizurából, öltönyből, nagybőgőből és hajóméretű oldtimer járgányokból is itt a legnagyobb a felhozatal, mivel konkurencia sincs nagyon. Úgy egyedi az egész, ahogy van.
További infó

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Mikor? Július 24-27.
Hol? Veszprém, belváros
Mennyiért? Nagyrészt ingyenes, néhány programra várható belépő.
Kinek? A Veszprémi Utcazene Fesztiválhoz nem kell megrögzött zenefanatikusnak lenni, sőt különösebben nagy fesztiváljárónak sem, mert a rendezvényt önmagában az utcazene sajátos hangulata is elviszi a hátán. Az pedig nagyon sok mindenkit el tud kapni, függetlenül attól, hogy odahaza több száz lemezből választ magának gondos mérlegelés után hallgatnivalót, vagy inkább bekapcsolja a rádiót. Ja, és zenélni is szabad bárkinek!
Ízelítő a programból: szervezés alatt
Amit máshol nem kapsz meg: nyilván nem kell elmagyarázni, hogy mennyire más egy rendhagyó utcabál, mint egy olyan fesztivál, amit a puszta közepén a semmiből húznak fel, ahogy azt sem, hogy milyen különleges az a buli, ahol akár te is felléphetsz. És persze ki kell emelnünk az ingyenességet is.
További infó

Sun Festival

Mikor? Július 24-28.
Hol? Csobánkapuszta
Mennyiért? Július 10-ig 70 euró, a helyszínen 100 euró
Kinek? Azoknak, akik spirituális és pszichedelikus élményeket várnak egy fesztiváltól, netán egy modernizált (zeneileg pedig elektronizált, vagy még inkább trance-esített) Woodstockra vágynak, páratlan természeti környezetben.
Ízelítő a programból: Egorythmia, Logic Bomb, Sonic Species

©

Amit máshol nem kapsz meg: nyilván az Ozora fesztivál ikertestvéréről, vagy ha úgy tetszik, örököséről beszélünk, de ettől még ez egy párját ritkító – nincs jobb kifejezés rá, mint amit a szervezők használnak – „törzsi összejövetel” lesz.
További infó

Rockbeach

Mikor? Július 26-28.
Hol? Balatonszemes
Mennyiért? Napijegy: elővételben 2900, a helyszínen 3900; bérlet: elővételben 7900, a helyszínen 9900 Ft.
Kinek? Nevében az íze, és itt a rockot nyugodtan lehet a „hardabbik” értelmében venni. Sőt leginkább a metálosok fújhatják a gyülekezőt.
Ízelítő a programból: Paradise Lost, Sabaton, Gojira
Amit máshol nem kapsz meg: a metálszíntér pár éve ébredt rá (vagy vallotta be magának is), hogy a hosszú hajú közönség sem csak bakancsban és fekete farmerben tudja élvezni kedvenc zenéit, és azóta fel is tűnt egy-két vízparti, fürdőzéssel egybekötött keményzenei összejövetel itt-ott a világban. Ezek azonban még nemzetközi szinten is ritkának számítanak, úgyhogy a korán kelő hazai szervezők kifejezetten egyedi dolgot hoznak össze a Balaton-parton.
További infó

Ördögkatlan

Mikor? Július 30-augusztus 3.
Hol? Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend
Mennyiért? Napijegy (csak a helyszínen): 3500; bérlet: június 29-ig 8000, július 29-ig 9000, a helyszínen 11000 Ft.
Kinek? Akiknek a fesztiválozásban a kulturális és közösségi élmények nagyon fontosak, a duhajkodás viszont a legjobb esetben is csak másodlagos.

©

Ízelítő a programból: Momentán Társulat: RögvEst (interaktív impró-show), Slam Poetry est öt résztvevővel, BorsörmesteR, Búcsúkoncert
Amit máshol nem kapsz meg: az Ördögkatlan programjába nemcsak dísznek kerülnek színházi és irodalmi műsorok, itt ezek tényleg egyenrangúak a zenével, és a több faluból összeálló helyszín is egyedi, még ha a Művészetek völgyéből ismerős is lehet. Ne is ragozzuk tovább: az Ördögkatlan egy egészen sajátos ritmusú és atmoszférájú esemény.
További infó

Fekete Zaj
A rétegfesztiválok derékhadához tartozó, főként dark, punk-, metál- és kísérleti zenéket felvonultató Fekete Zaj fesztivált technikai okokból idén nem a mátrafüredi Sástó partján, hanem a budapesti Dürer-kertben rendezik meg augusztus 16-18. között, olyan fellépőkkel, mint a VHK, az Atari Teenage Riot és a Therapy?-ból ismert Andy Cairns. 19-én pedig egy ráadásnapja is lesz a bulinak az A38-on, ahol a Dead Kennedys egykori frontembere, Jello Biafra lép fel. További infó