szerző:
Eduline

Párizs a legjobb egyetemváros - legalábbis a külföldi hallgatók ott érzik magukat a legjobban a Quacquarelli Symonds (QS) 2015-ös rangsora szerint. Budapest nem került fel a top 50-es listára.

A párizsi Sorbonne
©

Párizs vezeti a Quacquarelli Symonds (QS) Best Student Cities 2015 rangsorát, amelyet 2012 óta, öt szempont alapján állítanak össze: számítanak a felsőoktatási intézmények rangsorokban elért helyezései, a hallgatók száma és összetétele, a vonzerő, a munkáltatók véleménye és a megfizethetőség. Figyelembe vették például a városok bűnügyi statisztikáit és a levegőszennyezettséget, a megfizethetőségnél pedig a tandíjakat és a megélhetési költségeket.

A listára olyan városok kerülhetnek fel, amelyekben legalább 250 ezren élnek, és ahol legalább két felsőoktatási intézmény működik: ezeknek a kritériumoknak összesen 116 város felelt meg.

A lista második helyezettje Melbourne, a harmadik London, a negyedik pedig Sydney. Az ötödik helyen Hongkong, de a top tízbe került Boston, Tokió, Montréal, Toronto és Szöul is.

London. A rangsorban a harmadik.
©

Az 50-es listára 29 ország városai kerültek fel: Európából húsz, Észak-Amerikából tizenkettő, Ázsiából kilenc, Óceániából hét, Dél-Amerikából pedig kettő. Magyar város nem szerepel a listán. A QS 2014/2015-es egyetemi rangsorára négy magyar egyetem is felkerült: erről itt olvashattok.

Melyek a legjobb magyarországi egyetemek, főiskolák? A HVG friss felsőoktatási rangsoráról szóló összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!