szerző:
Eduline

Nemcsak a szociális támogatások, a tanulmányi ösztöndíjak összege is emelkedhet, ha elfogadják a Kásler Miklós miniszter által benyújtott törvényjavaslatot.

©

2019. február 1-től 8 százalékkal (119 000 forintról 128 520 forintra), egy évvel később további csaknem 30 százalékkal, 166 600 forintra emelik a felsőoktatásban egy főre számított normatív hallgatói támogatást a Kásler Miklós miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint – írja a hvg.hu.

A többi hasonló tétel közül kettőt emelnek jövő februártól: a lakhatási támogatás normatívája 60 000 Ft/év helyett 67 200, a tankönyv- és jegyzettámogatás, valamint a sport- és kulturális tevékenység normatívája 11 900 helyett 14 566 lesz, ha a törvényt elfogadják.

Tíz év után végre több pénzt kapnak a rászoruló hallgatók

Kellemes meglepetés érte a rászoruló egyetemistákat és főiskolásokat, amikor megtudták, mekkora összegű szociális ösztöndíjat kapnak az őszi szemeszterben: több felsőoktatási intézményben például 10 ezerről 20 ezer forintra emelkedett a támogatás minimuma, és a jogosultak köre is jóval nagyobb, mint az előző években.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a felsőoktatási ösztöndíjak összege 2007 óta nem változott, sőt az értékük folyamatosan csökken – a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az elmúlt években többször jelezte a kormánynak, hogy itt az ideje a hallgatói juttatások rendezésének. Idén végül rábólintottak a kérésre, a szociális ösztöndíjak már idén ősszel emelkedtek, ám ahhoz, hogy a következő években is magasabbak legyenek, a felsőoktatási törvényt is módosítani kell.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, a tanulmányi ösztöndíjak is emelkedni fognak – ugyanis azt is a hallgatói normatíva összege alapján állapítják meg.